Plavání

Hned první den plaveckých soutěží vybojovala Adéla Míková v italském Loanu bronzovou medaili na velmi těžké trati 400m polohový závod a Česká republika se tak dočkala další medaile z vrcholné mezinárodní soutěže.

Adéla předvedla ve čtvrtek fantastický výkon – v závěrečném finiši dotáhla patnácti metrový náskok soupeřky z Tajvanu ve svůj prospěch, což nakonec vyneslo kýženou medaili.

Závodnice, která byla v anketě o nejlepšího handicapovaného sportovce roku 2010 vyhlášena juniorkou roku, ve stejném dnu ještě nastoupila do závodu v disciplínách 50m volný způsob, 200m polohový závod a 200m volný způsob.

Na trati 50m volný způsob sice vytvořila nový český rekord, na finále to však nestačilo. V dalších disciplínách se už do finále probojovala a na 200m polohový závod skončila dokonce na čtvrtém místě.

Náš druhý reprezentant v plavání, Vladimír Hlaváč, startoval v disciplínách 50 m volný způsob, 200 m znak a 200 m volný způsob. Obě dvoustovky zaplaval v národních rekordech. Ve znakařském závodu zaznamenal velký osobní úspěch, když se sedmým časem probojoval do finále, kde toto umístění udržel.

Takto náročný program, kdy závodník absolvuje za den včetně finále i sedm startů, je pro plavce opravdu vysilující. Technická delegátka INAS a sekretářka české výpravy v jedné osobě, Alena Erlebachová, k tomu uvedla: „Program plaveckých soutěží byl změněn těsně před zahájením Global Games a jeho uspořádání je za několik posledních let asi nejhorší, jaké může pro naše závodníky být.“

Tenis

Ve čtvrtek 29. září pokračovali tenisté v soutěží jednotlivců. Systém turnajů byl zvolen tak, aby v základních kolech nemohli závodníci stejného státu hrát proti sobě. Jako první ze skupiny postoupil do čtvrtfinále Ondřej Sedliský, jako druzí Jiří Humhal a Josef Hus, který překvapivě ve skupině podlehl outsiderovi Bourkemu z Austrálie, když psychicky neunesl jeho stereotypní hru a tak se utká ve čtvrtfinále s Ondřejem Sedliským. Postup Jiřího Humhala je velkým úspěchem. Jakub Jerhot sice porazil favorizovaného nasazeného Schwietzera z Austrálie, ale díky zbytečné porážce v předchozím zápase o jeden game nepostoupil do čtvrtfinále.

Ani tenisté nehrají v jednoduchých podmínkách. Na kurty praží slunce a teploty se ve stínu pohybují okolo 33 st. Celsia.

Výsledky plaveckých a tenisových soutěží přineseme ihned poté, co je budeme mít k dispozici.

Program české reprezentace na den 30. září:

Cyklistika:-Dalibor Havelka, časovka

Atletika:-Veronika Skuhrovská, běh 100m, skok daleký