Organizační výbor olympijských a paralympijských her v Riu 2016 zahájil program na nábor dobrovolníků pro paralympijské hry v Riu 2016. Klade si za cíl získat sedmdesát tisíc dobrovolníků, kteří by měli pomoci zajistit hladký průběh paralympiády, včetně asistentů národních paralympijských výborů, kteří budou v průběhu Her podporovat své delegace.

Zájemci o zapojení se do dobrovolnického programu by se měli zaregistrovat na portálu dobrovolníků do 15. listopadu 2014. Musejí ale splňovat následující kritéria: dovršení osmnácti let nejpozději v únoru 2016, středoškolské nebo vyšší vzdělání, musejí být k dispozici pro výcvik a také v časovém horizontu před otevřením paralympijské vesnice až po její uzavření, měli by mít dobrou znalost angličtiny a v lepším případě také portugalštiny (znalost dalších jazyků vítána) a řidičský průkaz.

V návaznosti na registraci budou pak probíhat pohovory a výběr v průběhu roku 2015, následně pak intenzivní školení (včetně jazykových kurzů). Potenciální asistenci národních paralympijských výborů se zúčastní semináře vedoucích výprav v září 2015.

Mezinárodní dobrovolníci obdrží vízovou podporu, online školení, stejně jako intenzivní školení v učebně po příjezdu do Brazílie. Všichni dobrovolníci jsou odpovědni za své cestovní náklady do Rio de Janeira, ale i za ubytování ve městě během svého pobytu.

Kdokoliv má nějaký dotaz ohledně registračního procesu, ať neváhá kontaktovat npcrelations@rio2016.com.

Tereza Jelínková