Předposlední den sportovního programu na paralympijských hrách v Rio de Janeiru byla česká výprava nebývale úspěšná. Ve svých nejsilnějších disciplínách se medailově blýskli plavci Arnošt Petráček s Bělou Třebínovou a stříbro v soutěži jednotlivců vystřílel lukostřelec David Drahonínský, který si domů odveze dokonce víc než medaili.

Už z dopoledních rozplaveb bylo patrné, že naši budou v bazénu bojovat o nejvyšší příčky. Běla Třebínová totiž postoupila do finále znakařské padesátky ze druhé příčky se ztrátou pouhé setiny na Španělku Peralesovou a Arnošt Petráček ve stejné disciplíně rozplavbu s přehledem vyhrál. Oběma plavcům se nakonec podařilo ve večerních závodech pozici obhájit a obohatit tak českou medailovou sbírku o další cenné kovy – včetně toho nejcennějšího.

„Cesta k tomuhle zlatu pro mne byla velmi náročná. Během přípravy jsem v posledním roce absolvoval několik soustředění – v Itálii, na Kanárských ostrovech nebo závěrečné v Nyburku, a to dalo hodně práce,“ popsal 25letý plavec.

„Dnes před závodem jsem byl ještě hodně nervózní, ale po rozplavbách jsem už věděl, že na to mám a že bude stačit, když to předvedu ještě jednou. To se mi povedlo a je z toho zlatá paralympijská medaile, navíc v evropském rekordu, čehož si moc vážím,“ uzavřel Petráček, kterému na paralympiádách v Pekingu i v Londýně medailové příčky těsně unikaly. Jan Povýšil, který se také probojoval do finále, skončil na páté příčce necelou vteřinu od medaile.

Drahonínský získal stříbro i snoubenku

Mezitím na brazilském Sambodromu na dohled ikonické sochy Ježíše nastoupil k individuálním bojům David Drahonínský.  Ten si na úvod se sobě vlastní suverenitou poradil se soupeřem z Číny a ani v dalším kole nezaváhal: „Osmifinále a čtvrtfinále jsem si užíval a byl překvapený, jak mi to tam dobře padalo,“ řekl Drahonínský. V semifinále si pak sice vybral slabší chvilku, ovšem soupeře Petra Kinika ze Slovenka, který nakonec skončil bronzový, náš reprezentant i tak zvládl porazit a zajistit si tak medaili.

Ve finálovém utkání proti Johnu Walkerovi z Británie předvedl Drahonnský opět skvělý výkon a ještě po čtyřech setech bylo skóre vyrovnané. Nakonec mu ovšem k dosažení nejvyšší příčky tři body scházely. I tak byl Drahonínský obhajobou stříbrné paralympijské medaile z Londýna spokojen. A spokojená je i jeho přítelkyně Lída, kterou náš reprezentant před zraky brazilských diváků požádal o ruku. Řekla ano.