Olympijské a paralympijské hry v Tokiu 2020 už znají podobu svých maskotů. Miraitowa a Someity byli představeni při oficiálním ceremoniálu v Tokiu, kam zavítaly tisíce dětí i dospělých. Na výběru oficiální podoby maskotů se podíleli žáci japonských základních škol, o vítězích ankety rozhodlo jejich hlasování.

Jméno Miraitowa je kombinací japonských slov mirai (budoucnost) a towa (věčnost). Toto jméno bylo vybráno jako podpora budoucnosti plné věčné naděje v srdcích lidí po celém světě.

Maskotem paralympijských her bude Someity, jehož jméno odkazuje k jedné z nejoblíbenějších odrůd třešňových květů someiyoshino, a připomíná anglickou frázi „so mighty“, tedy „tak mocný“. Zosobňuje obrovskou duševní a fyzickou sílu a reprezentuje paralympioniky, kteří v životě překonávají mnoho překážek a definují hranice toho, co je možné.

Centrálním bodem při olympijských i paralympijských hrách bude Národní stadion, který je zhruba dva roky před startem olympijských her hotový z asi 40 %. Jeho kapacita by měla být 68 000 diváků a dokončen bude v listopadu 2019. Zahajovací ceremoniál na něm sportovci i fanoušci zažijí 24. července 2020, uskuteční se na něj samozřejmě i zakončovací ceremoniál. Paralympijské hry začnou v Tokiu 25. srpna a skončí 6. září.

„Největší výzvou je pro nás instalace střechy, která je rozdělena do čtyř částí. Nesmíme se při tom dopustit ani milimetrové chyby,“ říká Tadashi Mochizuki z firmy JSC, která stadion staví. Architekt Kengo Kuma zvolil pro střechu dřevěný mřížkový design, který odráží tradiční styly viděné v japonských svatyních a pagodách.

Paralympijská vesnice bude složena z 21 budov a poskytne domov osmi tisícům paralympioniků. Aquatics Centre s kapacitou 15 000 diváků bude hostit plavecké soutěže. V Sea Forest Waterway se utkají kanoisté a veslaři, na které se bude moct dívat až 24 000 diváků. Turnaj v basketbalu na vozíku se odehraje v komplexu Musashino Forest Sport Plaza. Celkem budou paralympionici v Tokiu bojovat ve 22 sportech, paralympijský debut čeká badminton a taekwondo.

Tereza Kubíčková

Foto: Tokio 2020