Český reprezentant zakončil sezonu 2018 čtvrtým místem na turnaji na Slovensku a jeho další plány směřují k prestižnímu závodu v Las Vegas. Za hlavním cíl pro nacházející rok považuje splnění kvalifikačního limitu pro účast na paralympiádě v Tokiu.

Ve slovenském Kežmaroku David Drahonínský, který v prosinci dovršil svoji 18. sezonu v kariéře, obhajoval druhé místo. Kvůli letošní výjimečné účasti museli organizátoři přistoupit k metodě, při které nemohl český závodník zůstat mezi jednotlivými sadami na terčovnici, ale musel ze své střelecké pozice odjíždět a uvolnit místo dalšímu sportovci, což se odrazilo na jeho celkovém výkonu 562 bodů.

„Umím střílet lépe, ale vzhledem k daným podmínkám jsem spokojený, i když bodová bilance stačila jen na čtvrté místo. Na třetího Mariána Marečáka, který střílí ve zdravější kategorii Open, jsem ztratil dva body. Jsem přesvědčen, že kdybych zůstával na čáře, byl by můj celkový součet lepší,” myslí si zlatý medailista z letních paralympijských her v Pekingu v roce 2008.

Na závodech měl Drahonínský možnost poznat současnou slovenskou lukostřeleckou hvězdu Jozefa Bosanského. „Viděl jsem se s ním poprvé a z našeho povídání jsem usoudil, že lukostřelbě dává hodně ze svého volného času. Po dvou letech v terčové lukostřelbě za něj mluví jeho výsledky,” dodává s respektem.

A jak český lukostřelec hodnotí vlastní uplynulou sezonu 2018? Nejvíce vzpomínek z minulého roku u něj zanechalo vítězství v italské Olbii, kam odjížděl po měsíci trénování s novým vybavením a s velkou nejistotu. Jako důležitý moment bere setkání s německým trenérem Jensnem Asbachem: „Je to pro mě velká radost spolupracovat s tak zkušeným člověkem, který chce své bezmála třicetileté zkušenosti předávat dál.”

Od listopadu je Drahonínský členem Pro Staff Teamu kanadského výrobce luků Apa Archery. I proto se rozhodl zúčastnit se prestižního halového závodu v Las Vegas, kde se druhý týden v únoru 2019 sjede lukostřelecká elita z celého světa: „Je to taková Mekka našeho sportu, sen každého lukostřelce, kam se dostaví na 4 000 závodníků. Setkám se tam s přáteli jako se slovenským reprezentantem Marcelem Pavlíkem, Jensnem Asbachem, německou lukostřelkyní Lisou Unruh a doprovázet nás bude kanadský trenér Vladimír Kopecký. Bude to velký zážitek, kdy uvidím největší hvězdy v akci, které budou závodit o vysoké finanční prémie.”

V následující sezóně bude pro Davida Drahonínského největší motivací kvalifikovat se na paralympijské hry do Tokia. Ty by byly v pořadí již čtvrté, kterých by se zúčastnil. Důležitým závodem bude mistrovství světa v Nizozemsku, kde se v červnu bude bojovat o první místa. V rámci přípravy by se rád podíval na závody Evropského poháru do italské Olbie, kde se bude konat mistrovství Evropy, ale jeho účast na tomto podniku není jistá. „Není to můj vrchol sezóny,” přiznává český střelec.

Jako v minulém roce bude i nadále podporovat a trénovat Terezu Brandtlovou, která ho v její první sezóně velmi překvapila. „Udělala velký pokrok. Trénuje dvakrát až třikrát týdně a úspěšně absolvovala naše listopadové soustředění. Čekají ji tři závody v hale a věřím, že si posune svoje maximum. Dosažení hranice 500 bodů je reálné. Určitě by jí to dodalo jistotu, což se projeví během venkovní sezony, kdy bude bojovat o účast na paralympiádě.”

Drahonínský nezapomíná ani na Karla Caidlera, dalšího talentovaného nováčka: „Karel bohužel nemá takové podmínky, aby mohl často trénovat v hale, ale po fyzické stránce je velmi dobře připravený. Těším se na jeho první závody, kde si poprvé vyzkouší atmosféru kolem závodů. Doufám, že ho to nakopne a uvidí, že to, co si vybojoval na tréninku, se mu vrátí na výsledkové listině.”

Drahonínský nadále pokračuje v projektu DD ParaArchery, kdy seznamuje jedince s postižením s lukostřelbou. „Jsem rád, že se nám podařilo navázat spolupráci s Rehabilitačním ústavem v Kladrubech, za co patří velký dík magistře Petře Skopcové. Dále se chceme zaměřit na Rehabilitační ústav v Hrabyni, kde se také koncentrují na lidi po úraze. V České republice bohužel neexistuje žádný systém získávání nových para lukostřelců, proto chceme naší činností lukostřelbu prezentovat jako jednu z možných volnočasový aktivit. Projekt, si neklade za cíl získat další vítěze paralympiády. Je však důležité, aby se tento sport dostal do všeobecného povědomí.” zdůrazňuje letošní vicemistr Evropy.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: Lída Fikarová