Mistrovství světa v para lukostřelbě proběhlo ve dnech od 3. do 9. června v nizozemském městě ‚s-Hertogenbosch. Češi zásluhou Davida Drahonínského přivezli domů bronzovou medaili a jistotu dvou startovních pozic na nadcházející paralympijské hry v Tokiu.

Do holandského Den Bosche vycestoval devítičlenný český reprezentační tým ve složení Václav Košťál, Martin Chaloupský, Markéta Sidková, Lenka Kuncová, David Drahonínský, Karel Davídek, Šárka Musilová, Tereza Brandtlová a Leoš Bartoš. Kromě vyhlídek na zisk některého z cenných kovů se také střílelo o startovní pozice pro letní paralympijské hry, které se v nadcházejícím roce uskuteční v Tokiu.

Asi nejvíc se čekalo od tuzemské para lukostřelecké jedničky Davida Drahonínského. Tomu však úvod šampionátu nevyšel podle vlastních představ, když v úterní kvalifikaci skončil až na 12. místě. Hlavou mu proběhly myšlenky z mistrovství světa před dvěma lety v Pekingu: „Vzpomněl jsem si hned během kvalifikace na Peking, který nebyl úplně ideální. Věděl jsem, že jsem moc chtěl, což není dobře a připomněla mi to hlavně moje hlava a tělo. Naštěstí mi to přineslo dobrou pozici do eliminačních soubojů.”

V těch postupně vyřadil soupeře Jihoafrické republiky, Íránu a Turecka a v boji o finále se střetl s dalším Turkem Bahattinem Hekimoglu, s nímž se za poslední rok potkal již dvakrát v některém z finálových soubojů. Před poslední sadou měli oba střelci stejný počet bodů. Vyrovnaný duel však vyšel o něco lépe českému protivníkovi – pozdější celkový vítěz porazil Drahonínského o dva body. Náš střelec následně opanoval souboj s Han Guifei z Číny a získal tak bronzovou medaili.

David Drahonínský s Šárkou Musilovou absolvovali také týmovou část turnaje. Jejich mix sice nedosáhl na žádný z cenných kovů, ale dostali se mezi čtyři týmy, které získaly kvalifikační kvótu na paralympijské hry do Tokia v roce 2020. Pro Drahonínského půjde o čtvrtou paralympiádu v kariéře. Konečná „bramborová“ medaile jim připadla po neúspěšném souboji s Japonskem.

„Japonci stříleli líp a zaslouženě vyhráli. Během závodu jsme ukazovali dost velké rezervy, protože jsme měli po 15 šípech sice stejné skóre, ale oproti předchozímu semifinále s Čínou bylo naše skóre o 22 bodů menší,“ zhodnotil neúspěšný zápas Drahonínský.

Ostatním českým reprezentantům se v Nizozemsku příliš nedařilo. Ve svých kategoriích skončili Bartoš, Košťál a Sidková ve druhých kolech. Kuncová, Chaloupský, Davídek a Brandtlová se nezvládli dostat přes první kola.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: World Archery a Lída Fikarová