Za méně než jeden kalendářní rok – konkrétně 25. srpna 2020 – odstartují letní paralympijské hry v japonském Tokiu. Krásné medaile jsou připraveny pro ty nejlepší světové handicapované sportovce a my pevně věříme, že to „zacinká“ i pro české národní barvy.

Letní paralympijské hry 2020, oficiálně XVI. letní paralympijské hry, odstartují ani ne za rok a již nyní se můžete podívat na podobu cenných kovů, o které budou bojovat ti nejlepší handicapovaní sportovci planety. Své zástupce vyšle i Česká republika, která se pokusí navázat na sbírku sedmi medailí z brazilského Ria v roce 2016. Před čtyřmi lety dosáhli naši sportovci na jedno zlato, dvě stříbra a čtyři bronzy.

Poprvé v historii her dojde na poměřování sil mezi sportovci badmintonu a taekwonda, naopak vyřazeny jsou jachting a fotbal-7. Celkem 22 sportů bude tedy výrazným posunem od vůbec prvních letních paralympijských her v Římě v roce 1960, kdy se závodilo pouze v osmi sportech. Na posledních LPH v Riu reprezentovalo české národní barvy 37 paralympioniků. Vlajkonošem výpravy byl tehdy šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek.

Hry v Tokiu budou probíhat od 25. srpna do 6. září 2020.

Pořadatelé představili, jak budou vypadat medaile pro ty nejúspěšnější. Motiv vyobrazený na medailích znázorňuje tradiční japonský vějíř, který má zobrazovat Paralympijské hry, jako zdroj svěžího nového větru, který oživuje svět, stejně tak jako sdílí zážitek, který spojuje odlišnosti srdce a mysli. Kaname, neboli ústřední bod, drží pohromadě všechny části vějíře; tato část reprezentuje Para sportovce, kteří sbližují lidi bez ohledu na národnost nebo etnickou příslušnost. Motivy na listech vějíře znázorňují vitalitu lidských srdcí a symbolizují japonskou podmanivou a životodárnou přírodu ve formě kamenů, květin, dřeva, listů a vody. Povrh medailí je vytvořen s nepatrnými rozdíly v tloušťce a každý přírodní prvek je vyobrazen s rozdílnou úpravou, která jim dodává na dotek jedinečný pocit.

Design obou stran byl vybrán na základě vítězného námětu v soutěži o design medailí.

Dle pravidel IPC bude na medaili Braillovým písmem napsáno TOKYO 2020. Na každé medaili budou také po stranách vyryté důlky, které dle jejich počtu budou znázorňovat zlato, stříbro a bronz. Tento prvek usnadní sportovcům se zrakovým handicapem rozlišit medaile pouhým dotykem a stane se tak poprvé v historii paralympijských her, kdy budou medaile obohaceny o tento prvek.

Text: Martin Steinbach