Plavkyně Markéta Pechová dosáhla v neděli 25. srpna na významný úspěch pro tuzemský para sport. Jako první handicapovaná Češka překonala proslulý kanál La Manche. Trasu mezi francouzským a britským pobřežím zvládla uplavat za 12 hodin a 31 minut.

Čtyřicetiletá Pechová ve dvanácti letech přišla kvůli nádoru o pravou nohu. Navzdory tomuto handicapu se však celý život věnovala a stále věnuje sportovním aktivitám na té nejvyšší úrovni. Dříve dosahovala úspěchů v atletice, především ve vrhu koulí, v hodu diskem a v hodu oštěpem. Ve svých dvaceti letech se začala věnovat plavání a dnes patří mezi nejlepší české dálkové plavkyně, soutěží se zdravými sportovci, protože handicapovaní v dálkovém plavání nesoutěží.

Tuto neděli se stala historicky již devátou českou ženou, které se podařilo zdolat náročný více než třicetikilometrový úsek mezi Francií a Velkou Británií. Před ní se to povedlo 24 Čechům, jako první na trati uspěl v roce 1971 slavný sportovec František Venclovský.

„Byla šťastná, je to obrovské vypětí, obrovský výkon. Je fajn, že se to povedlo. Je první handicapovanou českou sportovkyní, která to dokázala,“ popsal pro Český rozhlas předseda plaveckého klubu TJ Slavia Liberec Petr Kořínek, který Pechovou při zdolávání kanálu La Manche doprovázel.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: TJ Slavia Liberec