Celkem osm českých reprezentantů se ve dnech 17. až 23. srpna představilo na světovém šampionátu v orientačním běhu neslyšících, které hostilo město Olomouc. O co nejlepší výsledky bojovalo 59 běžců z 13 zemí.

Anna Formánková (SK Olympia Praha SPS), Lenka Hornová, Anna Pangrácová (obě SK SKIVELO neslyšících Olomouc), Marie Pangrácová (SK Olympia Praha SPS), Pavel Pastrnek, Josef Procházka, Jan Semerád a Marek Spilka (všichni SK SKIVELO neslyšících Olomouc) – takové bylo složení reprezentačního týmu České republiky, který se ve světové konkurenci před domácími fanoušky rozhodně neztratil. Po sobotním seznamování místními běžeckými podmínkami tratě došlo na první ostrý závod v neděli 18. srpna. Sprint jednotlivců, jehož trať částečně vedla i přes historické centrum Olomouce, přinesl pro české národní barvy dvě desátá místa Anny Formánkové a Josefa Procházky.

O den později byl na programu sprint čtyřčlenných štafet. Do závodu vstoupilo šest reprezentačních týmů a ten český ve složení Pangrácová, Semerád, Procházka, Formánková si i díky diskvalifikaci ruského celku doběhl pro krásné třetí místo. V úterý 20. srpna čekala na běžce klasická trať – long. Běželo se v terénu, ve kterém se v roce 2018 uskutečnilo MČR slyšících a z našich závodníků se opět dařilo Formánkové, která skončila devátá. V tříčlenné kategorii M45 Josef Procházka dokonce zvítězil.

Do konce šampionátu se běžely ještě neoficiální závody dvoučlenných štafet, middle a štafety long, a právě v úplně posledních disciplínách se medailově dařilo v mužských i ženských kategoriích. Semerád, Procházka a Spilka dokončili šestikilometrovou trať na druhé příčce a Formánková se sestrami Pangrácovými si doběhly pro bronz.

„Závody hodnotím z pořadatelského i sportovního hlediska velmi kladně. Perfektně fungovala organizace závodů i komunikace se slyšícími pořadateli. Všichni slyšící pořadatelé fandili našemu týmu – ještě jednou díky za vytvoření domácího prostředí,“ hodnotí šampionát předseda STK orientačního běhu ČSNS Josef Procházka.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČSNS a Jaroslav Klein