Talentovaná sportovkyně se narodila s vrozenou genetickou percepční vadou sluchu a musí nosit naslouchadla. Navzdory tomu dosahuje v karate vynikajících výsledků i proti nehandicapovaným, mnohdy o několik let starším, soupeřům.

S výhledem na deaflympijské hry v roce 2021 má Česká republika zaděláno na nadějný výsledek v ženské kategorii karate. Ještě čtrnáctiletá neslyšící Barbora si však dává ještě vyšší cíle. „Chtěla bych dosáhnout na olympiádu mezi zdravými,“ prohlásila na konci letošního února pro Paralympijský magazín České televize. Karate miluje a věnuje mu všechen svůj volný čas. „Mým snem je jednou vstoupit na soutěžní tatami na Olympijských hrách.“

Barbora Vachoutová se kvůli vrozené vadě neobejde bez naslouchadel a slyší na pouhá dvě procenta. Svoji sportovní kariéru odstartovala v klubu SKP Karate Písek. „Karate přišlo tak nějak náhodou. Mamka má kamarádku a její syn v karate reprezentuje Českou republiku. Na jedné návštěvě se mě ptali, jestli to taky nechci zkusit. Šla jsem na zápis a pak jsem začala chodit dvakrát týdně na tréninky. Musím na sebe přiznat, že na konci toho prvního roku se mi na tréninky moc nechtělo. Potom jsem ale získala bílý pás a tento úspěch mě na zkouškách velmi potěšil,“ připomíná své karatistické začátky talentovaná Barbora.

Za svůj dosavadní největší úspěch považuje vítězství na prestižním mezinárodním závodu Arawaza Cup v roce 2018, který se pravidelně koná v německém Halle. Nyní členka SK Olympia Praha SPS pravidelně objíždí světové turnaje, ze kterých často vozí medailová umístění.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Paralympijský magazín, Orlický týdeník a stránky Barbory Vachoutové