Zimní olympijské i paralympijské hry, které se v roce 2022 uskuteční v hlavním městě Číny, už mají své maskoty. Zatímco sportovce bez handicapu bude provázet panda velká, na para sportovce se už těší lampionové dítě, světlonoš jménem Shuey Rhon Rhon.

Panda velká jménem Bing Dwen Dwen byla podle očekávání zvolena maskotem zimních olympijských her v Pekingu, které se uskuteční za tři roky. Oblek má z ledu, srdce ze zlata a miluje všechny zimní sporty. Tak ji charakterizovali pořadatelé při dnešní slavnostní prezentaci na zimním stadionu v čínské metropoli.

Maskotem paralympijských her je pak lampionové dítě v národní červené barvě jménem Shuey Rhon Rhon. To má kromě jiného připomínat radostnou atmosféru čínského lunárního nového roku, který nastane se začátkem her v roce 2022. Shuey znamená sníh a Rhon Rhon pak symbolizuje integraci a komunikaci mezi národy, které by měly žít v harmonii. Organizační výbor vybíral z více než 6 000 návrhů na oba maskoty, které do čínské metropole dorazily z 35 zemí světa.

Text: Martin Steinbach