Školní projekt Sazka Olympijského víceboje tento týden oficiálně oslaví deset let své existence na Republikovém finále v Brně. Akce se již tradičně – v rámci doprovodného programu vesničky #BeActive – zúčastní i osobnosti českého sportu handicapovaných.

Již tento čtvrtek a v pátek proběhne v Brně sportovní vyvrcholení největšího tuzemského školního projektu Sazka Olympijský víceboj. A půjde skutečně o výjimečnou akci, kulatiny se přece neslaví každý den. Ti nejlepší jednotlivci a družstva ze základních škol z celé České republiky budou jako již každoročně poměřovat síly v disciplínách Odznaku všestrannosti.

V rámci bohatého doprovodného programu vesničky #BeActive si samotní závodníci i obyčejní návštěvníci akce budou moci vyzkoušet také některé sportovní aktivity, které jim přiblíží život handicapovaných sportovců. Půjde například o basketbal na vozíku, který osobně představí brněnský rodák a dlouholetý reprezentant Marek Šrůtka z týmu SK HOBIT Brno.

Zájemci o sport nevidomých mohou okusit jaké to je, když člověk běhá poslepu. Běžce osobně povede profesionální trasérka Miluše Jurošková ze spolku Nevidím a běhám. Chybět nebude ani oblíbená jízda na handbike a kdo ví, zájemci si možná budou moci poměřit síly se zkušeným jezdcem Dušanem Petřvalským, hlavním organizátorem cyklo-handbike závodu Slovácký okruh. A aby toho nebylo málo, tak se deaflympijská šampionka Lenka Matoušková nebo neslyšící tenista Jaroslav Šmédek zúčastní hvězdné exhibice v plnění měřených disciplín Odznaku všestrannosti. Soupeři jim budou například legenda světového para sportu Jiří Ježek nebo olympijská medailistka Šárka Kašpárková.

Republikové finále Sazka Olympijského víceboje se uskuteční na atletickém stadionu VUT Brno na adrese Technická 3013/14. Slavnostní zahájení dvoudenní akce je naplánováno na čtvrtek 5. září v 9:00. Vstup je zdarma.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČPV a SOV