Na světovém šampionátu se našim plavcům podařilo vybojoval jeden cenný kov. Konkrétně Arnošt Petráček dosáhl na skvělé druhé místo na znakové padesátce, a nejen díky němu si Češi zajistili jistotu startu na paralympijských hrách v Tokiu v roce 2020.

Osm českých reprezentantů bojovalo od 9. do 15. září na mistrovství světa v plavání, které pořádala britská metropole. V Londýně se představili Arnošt Petráček, Vendula Dušková, Tomáš Hlavinka, Dominika Míčková, Petr Andrýsek, Anežka Floriánková, Miroslav Smrčka a Jonáš Kešnar. O stříbrném výkonu naší plavecké jedničky ze čtvrtka 12. září jste se již mohli dočíst zde. Nikdo další z našich plavců bohužel nedosáhl na medailová umístění, ale i tak bylo z českého pohledu k vidění několik špičkových výkonů.

V pondělí 9. září Petr Andrýsek nejprve svým výkonem 1:54,57 v rozplavbě na 100 metrů prsa splnil kvalifikační limit pro účast na letních paralympijských hrách v Tokiu a v následujícím finále zaplaval ještě o něco lepší výkon, který mu zajistil solidní sedmé místo. Do finále na 100 metrů prsa se ve středu probojovala také Vendula Dušková a bylo z toho umístění na celkové osmé příčce.

Čtvrtek se nesl ve znamení skvělého úspěchu již zmíněného stříbra Arnošta Petráčka na trati 50 metrů znak a další medaili mohl náš plavec přidat hned o den později, kdy nastoupil do finále na 50 metrů volný způsob. V závodě, ve kterém byl vytvořen nový světový rekord (Novozélanďan Leslie Cameron, čas 37,14), zůstal Petráček jen těsně pod stupni vítězů a bral konečné čtvrté místo.

Do finálových bojů se ve svých kategoriích dostali také Jonáš Kešnar a Dominika Míčková. Prvně jmenovaný bojoval v sobotu o cenný kov na trati 200 metrů polohového závodu a po kvalitním výkonu obsadil pěkné šesté místo. Ve svém dalším závodě – na čtyřstovce volným způsobem – si dokonce vylepšil osobní rekord. Míčková brala osmé místo v nedělním finále na trati 50 metrů prsa. Velkou smůlou bylo těsné nesplnění ostrého kvalifikačního limitu do Tokia právě v rozplavbě na 50 metrů prsa. Chybělo pouhých sedm desetin vteřiny…

Text: Martin Steinbach
Foto: Kontakt bB a FB Arnošta Petráčka