Další školní rok, další Sportovní dny Paralympijské výzvy. Více než tři tisíce zapojených dětí všech kategorií handicapu bude do června 2020 opět plnit disciplíny největšího školního sportovního projektu Sazka Olympijského víceboje.

Se začátkem aktuálního školního roku se znovu rozjíždí unikátní sportovní projekt, který se zaměřuje na „rozpohybování“ žáků s různými druhy handicapu. Paralympijská výzva se na základních školách se speciálním vzdělávacím programem snaží rozšířit povědomí o možnostech sportování a propagovat přirozený zdravý životní styl. Toho chce organizační tým Českého paralympijského výboru dosáhnout především přizpůsobením podmínek a disciplín Sazka Olympijského víceboje pro každou školu s ohledem na jejich potřeby.

Ani tento školní rok nebudou v různých městech po celé české republice chybět Sportovní dny Paralympijské výzvy – oblíbené sportovně-vzdělávací dopoledne, které na daných školách pravidelně připravují organizátoři ČPV. Ten první z třetího ročníku, a v pořadí 29. den od začátku projektu na podzim roku 2017, se uskuteční ve čtvrtek 26. října na Základní a mateřské škole v Uherském Hradišti. Následovat budou Sportovní dny na ZŠ a MŠ v Kroměříži (27. září), na Praktické škole v Neratovicích (4. října), v Praze na Základní škole Jaroslava Ježka pro zrakově postižené (9. října) a v Jesenici na tamější Základní a Praktické škole (17. října).

Pozvánku do řady ambasadorů Paralympijské výzvy letos přijaly další významné osobnosti českého para sportu. Nově se na Sportovních dnech představí například para hokejista SHK LAPP Zlín David Palát, sjezdový lyžař a para golfista Pavel Bambousek či handbiker a pořadatel tradičního cyklistického závodu Slovácký okruh Dušan Petřvalský.

Do konce školního roku 2018/2019 se do Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje zapojilo téměř 3 000 dětí z 80 základních škol se speciálním vzdělávacím programem. Každé aktivní dítě, které splní alespoň jednu z disciplín Olympijského diplomu či Odznaku všestrannosti, obdrží unikátní Paralympijský diplom přizpůsobený danému handicapu žáka. Školy pak mohou soutěžit o výhru v podobě uskutečnění Sportovního dne Paralympijské výzvy, podmínkou je splnění alespoň jedné disciplíny s minimálně dvaceti dětmi.

Fotogalerie ze Sportovních dnů Paralympijské výzvy v roce 2019 zde.

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci vaší školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv Paralympijské výzvy