V pořadí třetí Sportovní den Paralympijské výzvy se minulý týden uskutečnil v Neratovicích. Projekt Sazka Olympijského víceboje je už druhým rokem pravidelnou součástí tělesné výchovy na tamější speciální základní škole.

Pozvání do řad ambasadorů Paralympijské výzvy premiérově přijal para golfista a sjezdový lyžař Pavel Bambousek. Nadšeným dětem v Neratovicích v pátek 4. října vyprávěl o vlastní sportovní kariéře i překonávání následků svého těžkého úrazu z roku 2002, kdy si po pádu zlomil několik obratlů a poranil míchu. Na zvídavé žáky obou vzdělávacích stupňů základní školy však nebyl sám. S besedou mu pomáhal také Zbyněk Kotek z České golfové asociace hendikepovaných se svojí golfovou akademií pro děti všech věkových kategorií. Názorná ukázka golfových úderů sklidila v Neratovicích zasloužený úspěch.

K plnění disciplín Olympijského diplomu a Odznaku všestrannosti byla využita místní tělocvična, která svými rozměry sice nepatřila k těm nejprostornějším, které kdy organizační tým Českého paralympijského výboru navštívil, ale pro potřeby užitého zábavně-sportovního dopoledne posloužila na výbornou. Před šikovnými dětmi se nenechaly zahanbit ani paní učitelky, které se několika disciplín také zúčastnily. Celý den byl již tradičně zakončen předáním diplomů a cen všem zúčastněným a následnou památeční společnou fotografií.

Čtvrtý Sportovní den Paralympijské výzvy proběhne již tuto středu na Základní škole Jaroslava Ježka pro zrakově postižené v Praze.

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde

Text: Martin Steinbach
Foto: Ondřej Totzauer