Mistrovství České republiky v badmintonu neslyšících se konalo poprvé na Výstavišti v Českých Budějovicích. O organizaci tohoto turnaje se postaral Budějovický klub neslyšících České Budějovice.

Na mistrovství republiky, které se odehrálo v sobotu 19. října, se přihlásilo pouze 13 hráčů, z toho 5 mužů a 8 žen. O nejcennější kovy bojovali zástupci klubů BSKN České Budějovice, Olympia Praha SPS, SK Skivelo Olomouc, SKN Hradec Králové, SKN Brno, SKN Plzeň a SSK Vítkovice. Soutěžící se utkali v kategoriích dvouhra mužů, dvouhra žen a mix. Dvouhry se hrály do 21 bodů na dva vítězné sety a mix do 15 bodů na dvě vítězné hry.

Dvouhra mužů se hrála systémem každý s každým. Nejlépe se dařilo Lukáši Hoškovi, který se stal mistrem ČR. Druhý skončil Ladislav Bystroň, třetí Michal Kratochvíl, čtvrtý Ivo Novák a konečné páté místo obsadil Radim Minarik. Ve dvouhře žen byly hráčky nalosovány do dvou skupin. První čtyři ze skupin postupovaly do čtvrtfinálových, semifinálových a finálových bojů. Porážené čtvrtfinalistky hrály o 5. – 8. místo. Ve dvouhře žen zvítězila ve finále Jana Havlová a získala titul mistryně ČR. Druhé místo obsadila Sylvie Šarinová, třetí Simona Sekulová, čtvrté Michaela Holanová, páté místo získala Karolína Janošíková, šesté Nikola Staňová, sedmé Dóra Bajcsy a osmé místo obsadila Gorolová Diana.

Čtyřhry mix se zúčastnily 4 páry a hrály systémem každý s každým. V mixu zvítězil Ladislav Bystroň s Janou Havlovou (I. PSKN Praha, SKN Hradec Králové), druhé místo vybojoval Lukáš Hošek s Michaelou Holanovou (Olympia Praha SPS, SSK Vítkovice), bronzovou medaili získal Michal Kratochvíl se Sylvií Šarinovou (SKN Plzeň, SSK Vítkovice) a na čtvrtém místě skončil pár Radim Minarik a Dóra Bajcsy (BSKN České Budějovice, SKN Hradec Králové).

Vítězové kategorie dvouhry obdrželi pohár, diplom a odměnu (tubu). Vítězové mixu dostali medaili a diplom. Akce byla podpořena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Kompletní výsledky turnaje jsou k nahlédnutí zde.

Text: ČSNS

Foto: ČSNS