Od 12. do 21. prosince se ve třech italských městech uskuteční největší svátek pro sportovce se sluchovým handicapem. Na programu her je šest sportů a Český svaz neslyšících vyšle do bojů o cenné kovy osm tuzemských reprezentantů.

Kromě trojice měst s různými sportovišti se více než 1 200 sportovců z celého světa podívá také do hlavního města Lombardie Sondrio, kde dne 12. prosince proběhne slavnostní zahajovací ceremoniál. Následně se v Chiavenna uskuteční šachistická a hokejová klání, sjezdovky a tratě v Santa Caterina di Valfurva budou patřit alpskému a běžecké lyžování a snowboardingu. Curling bude mít svoji základnu v Madesimo.

České národní barvy vyjedou do severní Itálie reprezentovat sjezdoví lyžaři Tereza Kmochová, Veronika Grygarová, Jiří Hartig, Jan Panský a Matěj Ponocný. O přípravě prvně jmenované, pětinásobné zlaté medailistce z poslední zimní deaflympiády v Rusku v roce 2015, jste se mohli dočíst zde.

V běžeckém lyžování bude o co nejlepší výsledek bojovat František Kocourek.

Zlatou medaili z Ruska bude rovněž obhajovat Tomáš Pazdera, který se v Itálii postaví na start snowboardové trati v disciplíně snowboardcross SBX.

A ve zbrusu nové sportovní disciplíně v rámci zimních deaflympijských her – v šachách – bude bojovat i Milan Orság.

Program sportovců ČR:

Pátek 13. prosince:
10:00 – alpské lyžování, sjezd
12:00 – běžecké lyžování, 10 km volným stylem

Sobota 14. prosince:
10:00 – alpské lyžování, kombinace
10:30 – běžecké lyžování, sprint klasickým stylem
14:00 – šachy, bleskový šach jednotlivců

Neděle 15. prosince:
10:00 – alpské lyžování, Super G

Pondělí 16. prosince:
10:00 – alpské lyžování, obří slalom
10:20 – snowboarding, SBX
11:30 – běžecké lyžování, 5 km klasickým stylem

Úterý 17. prosince:
10:00 – alpské lyžování, sjezd
12:00 – běžecké lyžování, 10 km stíhací závod, volně

Pro Itálii nebude pořadatelství zimní deaflympiády žádnou novinkou. V roce 1983 se stejná akce uskutečnila v lyžařském centru Madonna di Campiglio v provincii Trento.

Text: Martin Steinbach