Začátkem prosince se naši hokejisté představí na prestižním kanadském turnaji Canadian Tire Para Hockey Cup. Výběr trenéra Jiřího Břízy se v provincii Newfoundland a Labrador utká kromě pořadatelské Kanady také se Spojenými státy americkými a s Ruskem.

Pro para hokejovou reprezentaci České republiky půjde o premiérový start na tradičním turnaji, jehož historie sahá až do roku 2007. Od té doby se mezi startujícími na Canadian Tire Para Hockey Cup (dříve World Sledge Hockey Challenge) postupně vystřídalo osm týmů, ale doposud mezi turnajové vítěze nepronikl nikdo kromě USA a Kanady. Z celkových sedmi zlatých medailí pro Američany jich bylo pět v posledních pěti ročnících. Domácí Javorové listy opanovaly turnaj v pěti případech, především v prvních letech existence turnaje.

„Na turnaj jsme se ‚kvalifikovali‘ díky našemu čtvrtému místu ze světového šampionátu v Ostravě. Pořadatelé nám dali přednost před Korejci, kteří už v Kanadě několikrát startovali. Bude to pro nás ohromná zkušenost, především pro mladší hráče, ale také jakési splnění snu pro všechny, kteří už v reprezentaci nějakou dobu působí. Do Kanady ještě nebereme úplné nováčky, kteří se para hokeji začali věnovat po mistrovství světa v Ostravě, ale věřím, že i oni se na turnaj podobné kvality brzy podívají,“ říká dlouholetý trenér národního týmu Jiří Bříza.

Česká výprava odlétá na turnaj dnes v pátek 29. listopadu a je složená především z hráčů domácí České para hokejové ligy. V té se na prvním místě tabulky zatím drží Karlovy Vary, ale na dotírající týmy ze Zlína, Pardubic, Studénky či Olomouce mají Žraloci minimální bodový náskok, a dokonce o jeden odehraný zápas navíc.

„Budeme součástí toho nejlepšího světového hokeje. Především domácí Kanada a Američané budou ohromně silní. U Rusů očekávám, že už nebudou mít tak silný tým, jak tomu bylo na paralympiádě v Soči, ale také mají svoji kvalitu. Chceme odehrát dobré zápasy a favoritům to pořádně znepříjemnit. Kromě samotné hry, toho máme co dohánět i v rámci realizačního a trenérského týmu. Budeme se snažit okoukat know-how favoritů i v těchto ohledech. Bude to pro nás svátek,“ dodává Bříza.

Všechny duely nadcházejícího kanadského turnaje budou odehrány v hale Paradise Double Ice Complex v provincii Newfoundland a Labrador.

Program Canadian Tire Para Hockey Cup 2019:

Neděle 1. prosince:
Rusko – USA
Kanada – ČR

Pondělí 2. prosince:
USA – ČR
Rusko – Kanada

Středa 4. prosince:
ČR – Rusko
USA – Kanada

Čtvrtek 5. prosince:
Semifinále 1 a 2

Sobota 7. prosince:
O třetí místo
Finále

Text: Martin Steinbach
Foto: ČATHS a ParaOstrava2019