Jeden z největších ragbyových klubových turnajů na světě, jehož záštitu letos převzal primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, se uskuteční již tento týden. Zahajovacím zápasem bude souboj mezi Prague Robots a Leicester Tigers.

Tradičního turnaje Rugbymania se letos zúčastní na 130 hráčů v 16 týmech z deseti zemí světa. Půjde o jeden z největších klubových turnajů světa, který je i zařazen v kalendáři Mezinárodní federace ragby vozíčkářů IWRF (International Wheelchair Rugby Federation). Již potřetí se turnaje účastní hráči z Kanady, tedy země, kde tento sport v sedmdesátých letech minulého století založil Duncan Campbell se skupinou hráčů, kteří hledali alternativu k basketbalu vozíčkářů. Za první klub v České republice se považuje celek SK Quadru Fit Hradec Králové, jehož vznik se datuje k roku 1993.

Ragby vozíčkářů jako paralympijský sport debutoval v roce 2000 na hrách v Sydney. V současné době je 28 zemí ve světovém žebříčku, přičemž dalších 10 zemí se snaží do žebříčku dostat. „Domácí tým Prague Robots je složen převážně z reprezentace České republiky, která první týden v říjnu bez porážky vyhrála mistrovství Evropy skupiny C a postoupila do skupiny B. Turnaj je jedinečnou příležitostí potkat se s elitními hráči světa,“ komentuje David Lukeš, ředitel turnaje a trenér české reprezentace.

První liga letošní Rugbymanie, ve které je 10 týmů, se odehraje v multifunkční hale Jedenáctka na adrese Mírového hnutí 3 v Praze 11 ve dnech od 14. do 16. listopadu. Zahajovacím zápasem je zápas domácích Prague Robots versus Leicester Tigers z Velké Británie (čtvrtek 14. listopadu v 16:30 v hale Jedenáctka). Druhá liga se hraje v hale TJ Bohemians (Izraelská 6, Praha 10).

Účastníci Rugbymania 2019:

LIGA 1:

Skupina A:

Agivia Sharks Berlin (NĚM)
Prague Robots (ČR)
Leicester Tigers WRC (VB)
Švýcarsko
Bluelink Team (FRA)

Skupina B:

Rusko
Tweedertien (NIZ)
West Coast WRC – Crash (VB)
Maple Leafs (KAN)
Red Lions (MIX)

LIGA 2:

Skupina C:

Avalon Extreme (POL)
Fighting Snakes (ŠVÝC)
Wildboars (MAĎ)

Skupina D:

Four Kings Warsaw (POL)
Hollister Hussars (NĚM)
London (VB)

Kompletní rozpis zápasů zde.

Sledujte facebookový profil akce.

Zdroj a foto: Rugbymania.cz