Seriál městských běžeckých závodů se v letošním roce představil v několika městech České republiky. V Olomouci, v Liberci či v Praze nechyběly díky spolupráci Českého paralympijského výboru se společností Toyota ani osobnosti tuzemského sportu handicapovaných.

Osm měst, osm závodních dní – taková byla nabídka oblíbeného seriálu běžeckých závodů RunTour v roce 2019. Postupně se v Českých Budějovicích, v Ústí nad Labem, v Brně, v Ostravě, v Liberci, v Olomouci, v Praze a v Pardubicích představilo tisíce běžců všech výkonnostních i věkových kategorií. V rámci několika závodů došlo i na propojení akce s para sportovci na startovní listině. Například 27. dubna v Ústí nad Labem se na trati představila dvojnásobná juniorská mistryně světa ve sprintu a účastnice dvou paralympiád Anna Luxová. „Delší závody jsem nikdy neběhala. Nikdy mě tam nechtěli, říkali mi, že jsem na to moc postižená a nezvládnu to. Až potom přišli lidé z Toyoty, kteří se nebáli a pozvali mě na RunTour,” zhodnotila závod běžkyně, která si s pětikilometrovou trasou v Ústí nad Labem poradila s naprostým přehledem.

V Liberci se v polovině července postavil na start trati i dvaadvacetiletý mistr České republiky horských kol Vladislav Gittler. „Vláďa je všestranný sportovec. Zpočátku se zaměřoval na stolní tenis, později přidal i lyžování, a nakonec přespolní běh. Je mnohonásobný medailista z mistrovství České republiky. V Českém svazu mentálně postižených sportovců se o něj prali, jestli bude reprezentovat stolní tenisty, lyžaře nebo přespoláky,“ říká výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová. Jeho královskou disciplínou se nakonec stala cyklistika, ke které ho přivedl otec. Ten mladého sportovce doprovází na závody a oba se také zúčastnili RunTour v Liberci.

Běžeckého závodu se v Olomouci dne 24. srpna na přizpůsobené trati zúčastnili také para sportovci Dušan Ščambura, Ivana Drapová a Eva Kacanu. „Můj největší životní úspěch? To, že když jsem skončila na vozíku, nevzdala jsem to. Sport je dnes každodenní součástí mého života, a to i když zrovna nezávodím. Je to takový můj doping,“ směje se nezdolná optimistka a několikanásobná medailistka z paralympijských her Eva Kacanu.

Předposlední běh v rámci podniku se uskutečnil 12. října v Praze. Zde nechyběla ani jedna z českých nadějí pro LPH v Tokiu v roce 2020 sprinterka Tereza Jakschová. „RunTour je skvělá příležitost, jak začít sportovat a jak lidé mohou sami sebe motivovat k lepším výsledkům,“ připomíná čtyřiadvacetiletá běžkyně pražské Slavie, která říjnový závod absolvovala společně s kanoistou, olympionikem Martinem Fuksou.

RunTour se i s hvězdami tuzemského para sportu vrátí v roce 2020. Registrace na jednotlivé závody byly spuštěny již 11. listopadu v 11:11 na webu www.run-tour.cz.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: RunTour a Toyota