V městě Lohja na jihu Finska startuje již dnes 27. listopadu mistrovství světa B skupiny v curlingu vozíčkářů.  Půjde o postup do elitní světové skupiny A a také o šanci startu na na paralympijských hrách v Pekingu v roce 2022.

V základní skupině se Češi utkají s USA, Anglií, Maďarskem, Slovinskem, Německem, Litvou a Dánskem. Národní barvy bude ve Skandinávii hájit kapitánka týmu Dana Selnekovičová, která na této pozici vystřídala Radka Musílka. Kromě této zkušené dvojice odcestovali do Finska také Martin Tluk, Štěpán Beneš a Jana Břinčilová. To vše pod trenérským vedením Heleny Barkmanové.

Hlavním cílem našich hráčů a hráček bude postup ze světové skupiny B o jeden výkonnostní level výše. Vstupenku do této elitní společnosti curlingu si zajistí pouze celky, které se na nadcházejícím šampionátu umístí na medailových pozicích. Tím ale práce na snu o účasti na paralympiádě zdaleka nekončí. Ve skupině A se Češi budou muset dlouhodobě udržet. Jen takto totiž mohou sbírat potřebné kvalifikační body pro premiérový paralympijský start v Pekingu v roce 2022.

Zápasy ČR na mistrovství světa skupiny B ve Finsku:

Středa 27. listopadu, 20:00 – ČR vs. USA
Čtvrtek 28. listopadu, 12:00 – ČR vs. Anglie a 19:00 – ČR vs. Maďarsko
Pátek 29. listopadu, 14:30 – ČR vs. Slovinsko
Sobota 30. listopadu, 8:30 – ČR vs. Německo a 15:30 – ČR vs. Litva
Neděle 1. prosince, 9:30 – ČR vs. Dánsko

Souboje o umístění proběhnou v pondělí 2. prosince. Finále je na programu tentýž den od 14:30.

Zdroj a foto: Aktuálně.cz