Skvělého úspěchu dosáhli naši curleři na světovém šampionátu ve finském městě Lohja. Reprezentační celek pod vedením trenérky Heleny Barkmanové vybojoval celkové třetí místo a jistotu postupu do elitní světové skupiny A.

Cíl splněn! Tak by se dalo shrnout vystoupení českého curlingového týmu na mistrovství světa skupiny B ve Finsku. Již před začátkem turnaje bylo jasné, že nejlepší tři celky šampionátu automaticky postoupí o level výše do elitní „áčka“, a i když to byly pořádné nervy, tak kýžená medailová pozice byla sestavou trenérky Barkmanové vybojována. V duelu o třetí místo proti Slovinsku Češi navázali na skupinové vítězství a se svým soupeřem si poradili i podruhé.

Samotný turnaj začal pro českou výpravu radostně. Hned v prvním měření sil ve středu 27. listopadu se tým kolem kapitánky Dany Selnekovičové dokázal vypořádat se Spojenými státy americkými (7:6). Poté sice následovala prohra s Anglií (4:8), ale díky vysokému vítězství v poměru 12:1 nad Maďarskem to s vyhlídkami na postup ze základní skupiny vypadalo stále velmi nadějně. V dalším utkání – v pátek se Slovinskem – se našim sportovcům povedl mohutný obrat. Z nepříznivého vývoje, kdy Češi prohrávali už 0:5, bylo nakonec krásné vítězství 8:7.

O víkendu se Češi utkali postupně s Německem (prohra 3:8), s Litvou (výhra 10:3) a s Dánskem (výhra 9:6) a nakonec z toho bylo třetí postupové místo ze základní skupiny B. V play-off naši bohužel nestačili v semifinále na pozdějšího celkového vítěze Kanadu (prohra 4:10), ale naděje na medaili, která by zaručovala vysněný postup do vyšší výkonnostní skupiny světového žebříčku, stále existovala.

Několik hodin po porážce s javorovými listy čekal na české reprezentanty zápas o vše. V rámci boje o bronzovou medaili došlo k dalšímu duelu s nepříjemným protivníkem ze Slovinska. Opět nesmírně vyrovnané utkání, ve kterém se skóre neustále měnilo ve prospěch jednoho či druhého týmu, dospělo ke šťastné koncovce pro české národní barvy. Díky vítězství 10:7 dosáhl tým ve složení Dana Selnekovičová, Radek Musílek, Martin Tluk, Štěpán Beneš a Jana Břinčilová na bronz a také na postup ze světové skupiny B do elitní skupiny A, ve které se naši budou pokoušet o kvalifikaci na paralympijské hry v Pekingu v roce 2022.

Výsledky ČR na MS ve Finsku:

Zápasy v základní skupině:

Středa 27. listopadu – ČR vs. USA 7:6

Čtvrtek 28. listopadu – ČR vs. Anglie 4:8 a ČR vs. Maďarsko 12:1

Pátek 29. listopadu – ČR vs. Slovinsko 8:7

Sobota 30. listopadu – ČR vs. Německo 3:8 a ČR vs. Litva 10:3

Neděle 1. prosince – ČR vs. Dánsko 9:6

Semifinále:

Pondělí 2. prosince – ČR vs. Kanada 4:10

O 3. místo:

Pondělí 2. prosince – ČR vs. Slovinsko 10:7

Text: Martin Steinbach
Foto: World Curling Federation a Český Curling