Druhý ročník nově zorganizovaného halového lukostřeleckého závodu Berlin Open 2019 se koná od 13. do 15. prosince v německé metropoli. Za podpory hlavního města Německa a instituce Aktion Mensch se otevřou brány nejen zdravým lukostřelcům, ale i tělesně handicapovaným sportovcům. Čeští para lukostřelci Tereza Brandtlová a Martin Chaloupský tímto turnajem uzavřou závodní sezonu za rok 2019.

Tereza Brandtlová je nováčkem na této scéně. Po velmi úspěšném letošním roce, kdy získala v části jednotlivců dvě bronzové medaile z Evropského poháru, z finále Evropského poháru a jednu zlatou v kategorii mix tým, nezahálela: „Poté, co mi skončila letní sezóna, jsme přípravu na další rok začali úplně od začátku – změnou techniky střílení, držení těla, nastavení luku a přidali jsme i mentální trénink.”

Účast sportovců je ohlášena ještě vyšší než minulý rok, přesto budou kategorie W1 a OPEN (atleti s postižením “pouze” dolních končetin) spojené. Z kategorie W1 kladkový luk, kde jsou lukostřelci s postižením dolních i horních končetin a bez trupového svalstva, bude Tereza Brandtlová jediná. O to je její pozice těžší, jelikož na trojité terče závody ještě nestřílela a nemá ani patřičné vybavení v podobě halových šípů, takže ve spojení proti britským soupeřkám z kategorie OPEN bude ve značné nevýhodě. Hlavu si z toho ale nedělá: „Očekávám novou atmosféru a že se potvrdí to, co jsme dělali doteď, jsme dělali správně. S ohledem na to, co jsme vše změnili a udělali nové, závod zvládnout celkově – to bude obrovský úspěch.”

Martin Chaloupský, reprezentant s reflexním lukem, který v letošním roce slavil bronzovou příčku v kategorii mix tým na Evropském poháru v Novém Městě nad Metují, prožije stejně jako Brandtlová první zahraniční halový závod: „Jedu spíš na zkušenou. Chci si ověřit, zda dokáži v závodě střelit to, co v České republice.“

Momentálně přizpůsobil podmínky soutěžní halové vzdálenosti 18 metrů: „Připravuji se s holkami a tento způsob tréninku se mi líbí,” směje se. „Nejvíc si užívám koncentrační trénink, do kterého zahrnujeme třeba theraband, ale i soutěžní část se spolustřelkyní Terkou. Zatím mě porazila jen jednou.”

V Berlíně se k českému týmu přidá světově úspěšný slovenský reprezentant v kladkovém luku z kategorie Open Marcel Pavlík, který bude obhajovat první příčku z minulého roku a s nímž nadějná lukostřelkyně trénuje: „Trénink v týmu je jiný, jelikož si můžeme spolu i zazávodit a kluci jsou hrozně fajn. Nejvíc mě baví, když třeba Martina porazím.”

Na všechny para lukostřelce čeká v sobotu ve 12:30 kvalifikace a v neděli je na programu vyřazovací část, kdy čtyři nejlepší z každé kategorie mohou získat finanční ohodnocení.

Oba naši reprezentanti se po Berlínu začnou připravovat na venkovní sezónu se střelbou na 50 metrů, kdy je čeká Světový pohár v Dubaji: „Určitě plánujeme dva týdny společného intenzivního tréninku s Marcelem Pavlíkem a doladíme technickou část.”

Zdroj a foto: Lída Fikarová