Reprezentační výběr České republiky si stále užívá zasloužené ovace po bronzovém úspěchu z nedávného mistrovství světa skupiny B curlingu vozíčkářů. Hlavní trenérka týmu Helena Barkmanová však hledí ještě dál – až k vytoužené účasti na paralympiádě.

Na šampionátu ve Finsku naši curleři splnili cíl, který si před turnajem stanovili – umístění do třetího místa a tím pádem automatický postup do elitní skupiny těch nejlepších týmů světa. V napínavém duelu se Slovinskem o konečné umístění Češi zvítězili 10:7. Druzí skončili Švédi, první místo vybojovali naši semifináloví přemožitelé z Kanady.

Hlavní trenérka českého celku Helena Barkmanová byla ráda, že se týmu podařilo skvěle načasovat formu a nejdůležitější prověrku tak její výběr zvládl.

Jak hodnotíte turnaj z pohledu vašeho týmu a co pro vás znamená úspěch v podobě postupu o jednu výkonnostní úroveň výše?

„Jsme nadšení, ještě nedokážeme uvěřit tomu, že nám na krku visí bronzová medaile. Jedná se o historicky největší úspěch, kterého český vozíčkářský curling doposud dosáhl. Cílem naší sezóny bylo uspět právě zde na turnaji ve Finsku, umístit se do třetího místa a kvalifikovat se tak na ‚áčkové‘ mistrovství světa ve švýcarském Wetzikonu, kde se mezi sebou utká dvanáct nejlepších týmů světa.“

Třetí místo je skvělý úspěch. Pro vás je to však jen jeden z krůčků na cestě k tomu hlavnímu cíli – k účasti na paralympijských hrách v Pekingu, že?

„Jsem ráda, že se nám to podařilo. V rámci přípravy jsme nenechali nic náhodě. Jsem pyšná na to, s jakým odhodláním se celý tým do přípravy pustil a odměnou je nám bronzová medaile a kvalifikování se do ‚áčka‘. Právě postup do této vyšší kategorie a udržení se v ní i pro následující sezóny nám může dopomoci k zisku dostatečného počtu bodů potřebných k vytoužené účasti na Paralympiádě.“

Kdo byl na nedávném šampionátu tahounem týmu, na kterého se šlo vždy spolehnout?

„Myslím si, že za poslední rok odvedli všichni obrovský kus práce. Součástí každého curlingového týmu jsou vždy čtyři hráči a jeden náhradník, takže výkon všech je vidět. Každá herní pozice v rámci týmu je stejně důležitá. Jsem ráda, že se nám skvěle podařilo načasovat formu, čemuž naznačují pěkné výsledky z přípravných turnajů, ale i to, že jsme obstáli v té nejdůležitější prověrce, kterou bylo právě mistrovství světa skupiny B ve Finsku.“

Co na tým čeká do konce roku a co si slibujete od soutěžního roku 2020? Plánujete i čas na oslavu bronzového úspěchu z Finska?

„Po velmi náročné první polovině sezóny je potřeba si chvíli odpočinout, abychom mohli najet na přísnější tréninkový režim, neboť světový šampionát skupiny A se neúprosně blíží a my samozřejmě chceme předvést co nejlepší výkon. Ale určitě si najdeme čas i na to, abychom bronz pořádně oslavili. Je důležité se umět radovat z úspěchů.“

Text: Martin Steinbach
Foto: Czech Wheelchair Curling