Náš reprezentant ve snowboardcrossu pod vedením svého trenéra Marka Jelínka obhájil v pondělí 16. prosince zlato ze zimní deaflympiády z roku 2015 a získal tak v Itálii po třech stříbrech lyžařky Terezy Kmochové pro české národní barvy konečně i ten kov nejcennější.

Tomáš Pazdera si v italské Santa Catarině dojel pro jednoznačné vítězství, když se mu podařilo postupně ovládnout všechny kvalifikační jízdy, a nakonec i silně obsazené finále. Startovní listina čítala mnohem více závodníků, než jak tomu bylo před čtyřmi lety v Rusku. Pazdera se v minulých týdnech a měsících potýkal s celou řadou nepříjemných zdravotních komplikací, a i proto bylo jeho vítězství v pondělním závodě bylo o to cennější.

Zlatý snowboardcrossař se také dočkal netradičního slavnostního ceremoniálu. Českou hymnu mu pořadatelé nezahráli, prý z technických důvodů. A přesto si ji na nejvyšším stupínku pro vítěze snowboardcrossu na zimních deaflympijských hrách v horském středisku Santa Caterině di Valfurva vyslechl. Druhý den po sobě se totiž naše státní hymna na mezinárodním fóru zpívala z „hlediště“ – v neděli před utkáním proti Švédům to na tradičním hokejovém turnaji v Moskvě zařídili čeští fanoušci – v pondělí ji zpíval reprezentační tým našich neslyšících sportovců v čele s šéftrenérem všech snowboardcrossařů, včetně olympijské šampionky Evy Samkové, Marek Jelínek.

U jednoho z pořadatelů si vyžádal mikrofon a z hloučku dalších Čechů, který se k němu vzápětí přidal, nadšeně a z plných plic, co na tom, že i trochu falešně, přednesl na malém náměstí v centru Santa Cateriny improvizovanou verzi písně Kde domov můj. Věnována byla jeho neslyšícímu svěřenci Tomáši Pazderovi, který zhruba o hodinu a půl dříve obhájil deaflympijský titul z roku 2015. A na nejvýznamnějších akcích neslyšících včetně MS tak i nadále zůstává neporažen!

Zdroj a foto: David Soeldner