Šestý ročník závodu Fazza Para Archery World Ranking Tournament v para lukostřelbě zařazeného do světového žebříčku se v termínu od 17. do 21. února uskuteční v Dubaji. V této sezóně, která bude zakončena paralympiádou v Tokiu, se mítink pyšní rekordní účastí. Chybět nebude ani čtveřice českých reprezentantů – Tereza Brandtlová, Šárka Musilová, Václav Košťál a Lenka Kuncová.

Jedná se o první a zároveň poslední přípravný turnaj před mistrovstvím Evropy, konající se v dubnu v italské Olbii a následně v Novém Městě nad Metují, kde se rozdají poslední nominační místa. Tereza Brandtlová, která závodí v kategorii W1 s kladkovým lukem, působí na para lukostřelecké scéně teprve druhým rokem, přesto by ráda navázala na předešlou úspěšnou sezónu.

„Do Dubaje jedeme dřív, protože máme možnost trénovat venku. Doteď jsem se připravovala za ‘ideálních podmínek‘, teď k tomu ale přidáme ještě vítr, sluníčko a zimu,“ směje se česká reprezentantka. Kvůli boji o nominační místo do Tokia vypustila Brandtlová halovou sezónu, která se střílí místo na 50 metrů na 18 metrů. „Má to pro mě velký význam, jela jsem jen na závod v Berlíně, kde jsem si potřebovala vyzkoušet veškeré změny, a jestli vůbec jdeme správnou cestou. Ukázalo se, že jdeme, tudíž jsme se zaměřili na další detaily. Rezervy jsou totiž vždycky, ale posunuli jsme se o velký kus dopředu.”

„Chci se co nejlépe umístit a určitě zvednout osobní maximum. Je pro mě důležité jet dřív, abych se mohla připravit. Hlavně se těším na závody jako na celek, jelikož je tu skvělá atmosféra, fajn lidi, ale i na části turnajů, kdy je vidět nervozita, ale i pak když to z vás spadne. Je to úžasný balíček všeho dohromady,“ těší se Tereza Brandtlová.

Turnaj trvá pět dní a začíná 17. února zahajovacím ceremoniálem a oficiálním tréninkem. Den poté absolvuje česká naděje kvalifikační část, ve které se určí její soupeř do dalšího kola. Na pořadu budou i týmové soutěže, které by dle původních informací měly být národnostně smíšené.

Závěrečným vyhlášením pro ni ale pobyt v Dubaji nekončí. „Domluvili jsme se s místní organizací na pokračování v tréninkovém kempu, takže zpět přijedu až ke konci měsíce. Poté budeme pokračovat trénováním v hale a soustředěním ve Sportovním centru Nymburk, kde budeme vychytávat poslední detaily,” uzavírá Brandtlová.

Zdroj a foto: Lída Fikarová