Neslyšící běžkař František Kocourek zažil opravdu náročný konec svého sportovního týdne. Nejprve v pátek 7. února absolvoval závod Volkswagen Bedřichovská 30 v Jizerských horách a poté v neděli 9. února se postavil na start závodu legendární Jizerské 50. V obou populárních závodech podal kvalitní výkony, kterými hrdě reprezentoval barvy českého para sportu. 

Páteční závod na 30 kilometrů volnou technikou – Volkswagen Bedřichovská 30 – byl zahájen hromadným startem. V den běhu silně sněžilo a teploty se pohybovaly nad nulou, takže nešlo o zrovna příznivé sportovní podmínky. František Kocourek projel cílovou lajnou na 19. místě v závodu kategorií. V celkovém pořadí obsadil 53. místo v čase 1 hodina 35 minut a 15 vteřin. Bedřichovskou třicítku absolvovalo celkem 518 závodníků.

V neděli čekala na účastníka nedávných zimních deaflympijských her ještě náročnější zkouška vlastních sportovních schopností – významný český maratonský závod na běžkách Jizerská 50 klasickou technikou. Padesátky se zúčastnili například profesionální závodníci ze severských států. Nechyběl ani olympionik a několikanásobný mistr světa Petter Northug z Norska. Jizerskou 50 však vyhrál jiný Nor Andreas Nygaard, který tak navázal na vítězství z loňského roku.

František Kocourek dojel na 101. místě v rámci kategorií a celkově se mohl pochlubit 139. příčkou v čase 2:38:11. Legendární závod dokončilo přibližně 4 500 lyžařských vytrvalců z celého světa. Pro Kocourka to bylo vyčerpávající, ale také příjemné uzavření víkendového závodění, kdy na trati panovalo velmi příjemné slunečné počasí a teploty pod bodem mrazu.

Zdroj a foto: ČSNS