Úvodní zastávka organizačního týmu Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje v roce 2020 proběhla 5. února na základní škole pro sluchově handicapované v Hradci Králové. Na tamější děti čekal bohatý program Sportovního dne s hlavní hvězdou – snowboardistou Tomášem Pazderou. Ve stejný den také došlo na vylosování výherců Sportovních dní v rámci druhého pololetí školního roku 2019/2020.

Šampion z posledních dvou deaflympijských her v Rusku a v Itálii byl v Hradci Králové opravdu na roztrhání. Tomáš Pazdera přivezl na základní školu ve Štefánikově ulici nejen zlaté medaile či své závodní prkno, ale především pozitivní náladu ohromnou chuť do sportování. Více než padesátka šikovných dětí se sluchovým postižením dávala na besedě se snowboardistou dobrý pozor, a i v tělocvičně během plnění disciplín Sazka Olympijského víceboje se činila. Bylo znát, že sport v Hradci Králové má pevné místo v rámci školního vzdělávání.

Mladší žáci mezi sebou soupeřili v disciplínách Olympijského diplomu v hodu basketbalovým míčem, ve skoku z místa a v hlubokém předklonu. Ti už trochu odrostlejší zase podávali skvělé výkony v disciplínách Odznaku všestrannosti – došlo na trojskok, na sed-lehy i a na hod medicinbalem. Za vynaložené úsilí byli všichni odměněni sportovním batůžkem a unikátním Paralympijském diplomem za absolvování Sportovního dne Paralympijské výzvy.

A aby toho nebylo málo, opět se činil i moderátor akce – populární iluzionista Pavel Dolejška. Ten se svojí hravou kouzelnickou show nadchl osazenstvo tamější tělocvičny takovým způsobem, že všichni účastnici jeho vystoupení snad ještě teď v úžasu kroutí nevěřícně hlavou.

V ten samý den – ve středu 5. února – došlo v Praze v budově Českého olympijského výboru také na losování výherců nadcházejících pěti Sportovních dní. Za přítomnosti biatlonistky Veroniky Vítkové a ambasadora Paralympijské výzvy atleta Martina Dvořáka byla z osudí vytažena tato pětice základních škol se speciálním vzdělávacím programem:

4. Základní škola Říčany
Základní škola TGM Jistebník
ZŠ pro zrakově postižené Brno, Kamenomlýnská
Speciální základní škola Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola Olešovice, Ringhofferova

Akce se na školách uskuteční v průběhu druhého pololetí aktuálního školního roku 2019/2020.

Text: Martin Steinbach
Foto: Lukáš Veselý a ČOV