Současná situace přináší řadu otázek sportovci mají omezené možnosti jak a hlavně kde trénovat a sekretariát Českého paralympijského výboru v posledních dnech řeší, přesouvá, upravuje a bohužel i ruší některé záležitosti, které se vztahovaly k paralympijským hrám v Tokiu. Čekáme na informace z organizačního výboru Tokyo 2020, z Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a také od Mezinárodního paralympijského výboru (MPV). Ten všechny žádá hlavně o trpělivost.

Zastaveny jsou veškeré akreditace, logistické záležitosti, věci týkající se ubytování a zejména byl dočasně stažen Kvalifikační manuál MPV, u kterého se čeká na aktualizovanou verzi. Na něm spolupracují Mezinárodní sportovní federace (MSF) a MPV. Vše se bude odvíjet od základního údaje, kdy se budou hry konat a na kdy tak budou stanovena konečná data k akreditacím a sportovním přihláškám.

MOV vytvořil pracovní skupinu „Here We Go“, která má za úkol představit nová data konání OH a PH. Součástí skupiny jsou zástupci MOV, MSF, Organizačního výboru, MPV a řada dalších stakeholderů. Zástupce MOV uvedl, že datum oznámí, jakmile na jejich straně dojde ke shodě, do té doby všechny žádají o porozumění: „Jak si dokážete představit, posunout data konání celosvětově největší a celosvětově třetí největší sportovní akce, je pravděpodobně logisticky nejnáročnější operace, která se kdy ve světě sportu udála.“

Všechny zúčastněné strany se pokusí přijít s novým datem v příštích třech týdnech. Jedním z problémů, jak najít vyhovující období, jsou termíny akcí, které se mají konat v roce 2021 – například MS v atletice a v plavání. Kooperace jednotlivých MSF je tedy klíčová a všechny strany budou muset udělat kompromis. Prezident MOV Thomas Bach prohlásil, že hry se nemusí konat v létě, ale třeba už na jaře. John Coates, který předsedá koordinační komisi MOV, prohlásil, že MOV a MSF hledají řešení, aby se hry konaly na přelomu července a srpna. PH by se tak mohly konat v podobném termínu, jako měly být ty letos.

Výkonný předseda organizačního výboru, Toshirō Mutō uvedl, že mezi hlavní výzvy, které před všemi stojí, patří zejména zajištění olympijské/paralympijské vesnice a sportovišť. Řada bytů ve vesnici je již prodaných nebo pronajatých. Vyřešit bude třeba také ubytování pro dobrovolníky a organizační tým, bezpečnost, vstupenky, skladovací prostory – organizační výbor má tisíce podepsaných smluv, které nemohou být jen tak roztrhány. Mutō zároveň uvedl, že náklady na přesun her budou masivní a stejně jako Bach uvádí, že před organizačním výborem stojí řada otázek, k jejichž zodpovězení potřebují v první řadě znát datum konání her. Najít schodu na termínu je momentálně to prioritou číslo jedna.

Jedno je prozatím jasné, oficiálním názvem akce bude i nadále Olympijské a Paralympijské hry Tokyo 2020.

 

Zdroj: IPC & Tokyo 2020