Po úterním setkání japonského premiéra Šinzó Abe s šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem došlo k očekávanému verdiktu – největší sportovní svátek světa bude o rok odložen na léto 2021. Původní termín začátku letních olympijských a paralympijských her v Tokiu byl 24. července, respektive 25. srpna 2020.

Olympijské hry v Tokiu se letos v létě kvůli světové pandemii koronaviru neuskuteční. Přeložením her se ještě dnes bude zabývat výkonná rada MOV, ale finální rozhodnutí zůstane s největší pravděpodobností nezměněno.

„Navrhnul jsem odložit hry zhruba o rok a prezident Mezinárodního olympijského výboru Bach s tím jednoznačně souhlasil,“ pronesl před přítomnými novináři japonský premiér Abe.

Když pomineme přerušení her v letech válečných konfliktů (1916, 1940 a 1944), tak půjde o historicky první odložení olympiády za 124 let vlastní existence.

Nový termín her tedy pravděpodobně připadne na letní měsíce roku 2021. Do té doby zůstane olympijská pochodeň v Japonsku a také by se neměl měnit název her samotných. I příští rok tedy půjde o Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020.

„Nastalá situace nás velice mrzí, ale rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru plně respektujeme a souhlasíme s ním. Zdraví sportovců, fanoušků i všech lidí, kteří se na přípravě her podílejí, je na prvním místě,“ uvedla výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová.

Další podrobnosti připravujeme…

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: IOC a Inside the Games