Do zahájení letních paralympijských her zbývá něco málo přes 150 dní, Mezinárodní paralympijský výbor všechny para sportovce a národní paralympijské výbory informoval, že veškeré přípravy na Tokyo 2020 nadále probíhají podle plánu, ale uvědomují si aktuální dění…

Mezinárodní paralympijský výbor (MPV) si je vědom této bezprecedentní situace a je v neustálém kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací, Mezinárodním olympijským výborem, organizačním výborem Tokyo 2020 a vlastními odborníky. Uvědomují si, že současná situace přesahuje samotný sport a hlavní prioritou nyní je především učinit všechny možné důležité kroky k ochraně zdraví a záchraně životů.

Prezident MPV Andrew Parsons k současnému dění uvedl: „Nacházíme se v bezprecedentní a nejisté době, a to co zažíváme, je mnohem větší než sport. Zdraví našich sportovců zůstává naší hlavní prioritou a pokud to znamená, že budou v příštích týdnech zrušeny některé sportovní akce, jako součást celosvětové snahy k zastavení nákazy, tak ať to tak je, je to správně. Musíme se jako celosvětová komunita sjednotit a podniknout všechny nezbytné kroky, abychom ochránili zdraví a zejména zachránili životy.“ Parsons dále uvedl, že přípravy na hry probíhají nadále podle plánu tak, aby mohly být zahájeny 25. srpna. Všichni si uvědomují současnou situaci: „Nicméně, na naší straně je zatím čas k tomu, abychom rozhodli, zda učinit drastická opatření“.

MPV tento týden vedl konferenční rozhovor s národními paralympijskými výbory, aby je informoval o aktuální situaci kolem Covid-19 a přípravách na letní paralympijské hry v Tokiu. Zároveň uvedl, že bude pravidelně jednou týdně aktualizovat stránku pro para sportovce a NPV s nejnovějšími informacemi.

Rušení sportovních akcí a sportovní klasifikace

Po celém světě došlo nebo stále dochází k rušení a odkládání sportovních para soutěží. To má samozřejmě dopad na možnosti klasifikací před paralympijskými hrami. MPV požádal všechny mezinárodní sportovní federace a NPV, aby upřednostňovaly klasifikace sportovců, kteří plánují účast na hrách v Tokiu. Zároveň všechny požádal, aby klasifikace sportovců, kteří se na hry nepřipravují, byla odložena na zatím neurčený termín po hrách. MPV také požádal všechny mezinárodní sportovní federace, aby se snažily najít další klasifikační příležitosti v rámci nadcházejících soutěží a MPV se snaží hledat cesty pro všechny případy.

Snažíme se pomoci a kde můžeme, tam najít i řešení, ale nemáme věšteckou kouli, která by nám řekla, co se kolem této celosvětové krize stane příště. Situace se mění nejen každý den, ale každou hodinu. Mohu vám slíbit, že v nadcházejících týdnech a měsících, jak bude situace zřetelnější, budou mezinárodní sportovní federace společně s námi hledat férové řešení kolem kvalifikací a klasifikací pro všechny sportovce do Tokia.

Vzhledem k tomu, že celý svět čelí jedné z největších výzev generace, žádáme vás o trpělivost a flexibilitu a vyzýváme vás, abyste se nadále soustředili na paralympijské hry. Jsou to hry, které již nyní mění Japonsko a já doufám, že toto léto promění i svět. V paralympijském hnutí nejsme cizí k výzvám a překážkám, které máme v cestě. Stejně jako dřív, tak či onak, najdeme řešení.“ uvedl ve svém vyjádření prezident MPV.

Zdraví sportovců je hlavní prioritou.

Objevili se obavy, že para sportovci mohou být více náchylní k vážným nemocem, stejně jako staří lidé nebo osoby s oslabenou imunitou. MPV si je vědom, že i mezi para sportovci jsou různé handicapy a je tedy nutné rozlišovat jednotlivce a jejich potřeby. Nicméně jsou si také vědomi, že určité zdravotní problémy a oslabená imunita jedinců může být pro některé sportovce vážnější. MPV k tomu uvádí, že doposud neexistuje studie potenciálního dopadu koronaviru na para sportovce a tuto otázku tak neumí zodpovědět.

MPV bude nadále získávat rady od světové zdravotnické organizace a žádají všechny, aby dodržovali doporučení WHO a doporučení z vlastních států.

Přehled zrušený a odložených akcí naleznete na odkazu zde – Nejnovější informace o zrušených či odložených akcích.

Zdroj: MPV