V sobotu 14. března nás opustila legenda české i světové para atletiky. Ve věku nedožitých 74 let zemřel světový šampion a paralympijský vítěz, diskař Milan Kubala. Tělesně handicapovaný atlet vybojoval dvě zlaté medaile na LPH v Sydney v roce 2000 a také o čtyři roky později v Atlantě. Poslední cenné kovy získal ve svých 59 letech na mistrovství Evropy v roce 2005 ve finském Espoo.

Závodil v kategoriích F35 a F36 určených pro spastiky a hodu diskem se věnoval od svých 16 let. Zúčastnil se letní paralympiády 1996 v Atlantě, kde v disku vybojoval stříbrnou medaili a ve vrhu koulí skončil na pátém místě. Na přelomu století již ve své kategorii vládl hodu diskem. Na dalších dvou paralympijských hrách 2000 v Sydney a 2004 v Athénách získal v disku zlato, v Sydney závodil též v kouli (šesté místo).

V roce 1998 na mistrovství světa v Birminghamu vybojoval v disku zlato, roku 2002 v Lille stříbro, na mistrovství Evropy 2003 v Assenu soutěž diskařů opět vyhrál (v kouli skončil pátý). Poslední medaile získal ve svých 59 letech na ME 2005 v Espoo, kde skončil v disku na druhém místě a v „open“ pořadí téže disciplíny, které zahrnovalo i závodníky pocházející z jiných než evropských zemí, na třetí příčce. Po sezóně 2005 ukončil aktivní sportovní kariéru.

Milan Kubala dlouhé roky po odchodu do sportovního důchodu působil jako trenér současného reprezentanta České republiky Radima Běleše (oba spojovalo město Frýdek-Místek). V roce 2012 v rámci vyhlášení ankety Nejlepší handicapovaný sportovec roku byl Kubala oceněn jako trenér roku za Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců.

Rozloučení s atletickou legendou proběhne v úzkém, rodinném kruhu.

Zdroj: ČATHS