Mezinárodní paralympijský výbor (MPV) každý týden vydává informace k aktuální situaci kolem koronaviru a s tím související problematiky týkající se konání závodů a přípravy letních paralympijských her v Tokiu. Organizační výbor aktuálně řeší úpravu a změnu stovky smluv, které se týkaly LPH tak, aby je upravili směrem k roku 2021. MPV ve spolupráci s mezinárodními sportovními federacemi upravuje kvalifikační manuál. Prozatím jsou známá jen data zahajovacího a závěrečného ceremoniálu a termíny, do kdy se budou zasílat sportovní přihlášky – což je nyní datum 2. srpna 2021.

Do doby, než budou známa další data, přináší všem zprávu předseda MPV Andrew Parsons:

Vážení sportovci, vážení členové, vážení přátelé,

tento týden jsem Vám chtěl napsat více v osobní rovině. Krize COVID-19 změnila život každého z nás na celé planetě. Tato pandemie se týká nás všech. My všichni musíme následovat doporučení Světové zdravotnické organizace týkající se dostatečné vzdálenosti, izolace a mytí rukou snad více než kdy jindy. Byly zmrazeny veškeré aktivity, při kterých se lidé setkávají, mimo soužití s rodinnými příslušníky nebo s lidmi, se kterými žijeme. Tato momentální nová a extrémně tvrdá realita by byla snazší, kdybychom věděli, jak dlouho tento čas potrvá, ale pravda je bohužel taková, že nikdo neví. Takovou nejistotu je těžké zpracovat.

Je OK nebýt OK. V době, kdy jsme odloučení od ostatních, se musíme sjednotit jako nikdy předtím. Musíme na sebe dávat pozor a vzájemně se podporovat. Prioritou nad vším ostatním zůstává zdraví.  Stejně jako mnoho miliard lidí na celém světě se obávám z toho, co se děje kolem nás. Epidemie přerušila moji návštěvu několika severských národních paralympijských výborů. Od 13. března jsem doma v Brazílii a za tuto dobu jsem odešel z domova vždy jen na nákup potravin. Mojí prioritou je ochránit vlastní rodinu a plně naslouchat bezpečnostním opatřením jak se izolovat a ochránit. Vrcholem veškerého dění, které muselo být učiněno poprvé v naší historii, bylo rozhodnutí odložit paralympijské hry.

Místo toho, abych si během tohoto obtížného období stěžoval, rozhodl jsem se pro tyto následující tři věci:

Zaprvé: Vydržet

Inspirován odvahou a odhodláním paralympijského hnutí jsem se rozhodl, že z této krize vyjdu jako silnější a lepší člověk. Dle jejich příkladu odolnosti, disciplíny a tvrdé práce jsem si stanovil cíle jak vydržet toto období a zároveň být silný v podpoře ostatních pro kolektivní dobro.

Zadruhé: Zaměřit se spíše na to, co mohu udělat, než na to, co nedokážu.

Paralympionici maximalizují to, co mohou dělat se svými těly. Neztrácejí čas přemýšlením nad tím, co nemohou udělat. S tímto na paměti a také s určitou kreativitou jsem schopen fungovat jako otec, manžel, přítel a také jako profesionál. V paralympijském hnutí jsme prošli několika těžkými týdny a další ještě přijdou. Zaměřil jsem se na to, co bylo potřebné udělat a jaká nutná opatření a rozhodnutí jsem musel provést v rámci vedení Mezinárodního paralympijského výboru.

Zatřetí: Pochopit, že lidský kontakt může být i jiný než pouze fyzický.

Právě teď se musíme vyhnout fyzickému kontaktu, abychom zastavili šíření viru. Stále však můžeme být v kontaktu s těmi, které milujeme. Nic nedokáže porazit sílu vyznání „Miluji tě“ našim nejdražším. Je to pěkné pro toho, kdo to říká, tak i pro toho, kdo to slyší. Dnes máme technologie, které nás mohou všechny spojit, i když musíme být fyzicky odděleni. Nejdůležitější je vyjádřit solidaritu a empatii, a to můžeme udělat právě nyní.

Svět může vypadat v dnešní době hrozně, ale lidé jsou dostatečně silní na to, aby koronavirus porazili. Pokud všichni vytrváme, zaměříme se na to, co můžeme udělat a nebudeme k sobě lhostejni, tak tuto krizi překonáme. Lidskost, která je vidět okolo nás, je obrovská. Například komunity zpívající společně z oken či balkonů, sportovci nabízející on-line poradenství nebo nákupy potravin pro starší sousedy.

Lidé, kteří mě během této krize nejvíce zaujali, jsou neuvěřitelní nezištní lidé v první linii, ohrožující sebe samotné pro dobro nás všech. Slovy nedokážu popsat vděčnost lékařům, zdravotním sestrám a všem zaměstnancům nemocnic za jejich neúnavné úsilí. Z celého mého srdce jim děkuji. Zatímco my bojujeme proti viru z našich domovů, oni riskují a starají se o ty, kteří bojují o holé životy.

Chtěl bych také poděkovat dalším hrdinům jako například zaměstnancům supermarketu, lékárníkům, řidičům kamionů a všem lidem, kteří udržují zásobování našich vesnic a měst.

Momentálně je život obtížný, ale věřím, že zvítězíme. Každá výzva představuje novou příležitost a příští léto vám slibuji, že Paralympijské hry Tokyo 2020 budou určitě speciální.

A nakonec, během této doby výkonný výbor a zaměstnanci MPV společně s naší neuvěřitelnou sítí dobrovolníků pokračují ve své vynikající práci na dálku ze svých domovů, aby až se svět vrátí k normálu, bylo vše připraveno pro naše sportovce a ostatní členy.

Přeji vám všem hodně zdraví.

Andrew Parsons
Prezident MPV
Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix