Variace ledního hokeje pro tělesně postižené vznikla ve Skandinávii a na zimní paralympijské hry se v exhibiční formě dostala dokonce už v roce 1976. Za kolébku českého para hokeje je považováno město Zlín, a to především díky neúnavné práci tamějšího nadšence, bez přehánění renesančního člověka mnoha zájmů. A jak je to vůbec s terminologií sledge hokeje vs. para hokeje? O tom všem níže…

Seriál: Z české paralympijské historie – 8. díl – Jak to bylo se vznikem para hokeje?

Počátky sledge hokeje, dnes „oficiálně“ para hokeje, se datují k šedesátým létům minulého století. Na začátku desetiletí se skupina Švédů z rehabilitačního centra ve Stockholmu rozhodla pokračovat ve své hokejové vášni, tělesnému postižení navzdory. Zkonstruovali první hokejové sledge sáně, byly vyrobeny z kovového rámu připevněném na nožích z bruslí. Jako hokejky používali kulaté palice s řídítky jízdních kol. Začaly první zápasy, bez brankářů a často tělesně postižení proti svým kamarádům bez handicapu, a začátkem sedmdesátých let už fungovalo ve Švédsku pět sledge hokejových týmů. První mezistátní utkání měly na svědomí výběry měst Stockholmu a norského Osla.

Rozvoj sportu do dalších zemí nastal přibližně o deset let později, kdy do speciálních sání usedli sportovci z Velké Británie a z Kanady. Velmoc současného para hokeje – Spojené státy americké – se k mezinárodnímu sledge-hnutí připojila v roce 1990. Další země na sebe nenechaly dlouho čekat a v roce 1994 došlo k historickému debutu sledge hokeje na paralympijských hrách v Lillehammeru. Zajímavostí je, že prvně se hokejisté na sáních představili již na ZPH 1976. Tehdy ve Švédku však šlo pouze o exhibiční zápas.

České začátky

Rozvoj sledge hokeje na území České republiky je spojen se jmény několika průkopníků, mezi kterými však vyčnívá postava zlínského rodáka Romana Herinka. Ten para hokej „okoukal“ na paralympijských hrách v Naganu v roce 1998 a ihned začal pracovat s myšlenkou, jak tento dynamický a divácky líbivý sport rozvíjet i u nás. Přes všechny komplikace s nedostatkem financí i vybavení začal konstruovat první sáňky. S vlastnoručně vyrobeným prototypem se mu podařilo na led vyjet zhruba po roce práce.

„Ještě v dubnu 1999 se na území České republiky nacházely slovy čtyři kusy sledgehokejových saní, z toho jeden rám jsme si přivezli z Amsterdamu, jeden vznikl v dílnách výrobce sportovních pomůcek pro postižené v polovině 90. let podle „Lillehammerského“ vzoru, ty zbylé dva na koleně v garáži. Takto amatérsky byly zajištěny i první hokejky. Pro ten úplný začátek to bylo vše. Na vánoce 1999 jsme dostali od tuzemského výrobce VHV OPUS výstroj pro 10 hráčů, OKULA darovala přilby, oděvní družstvo Horácko ušilo první sadu dresů. Takto vybaveni jsme začali hrát,“ zavzpomínal pro webový portál hokej.cz Roman Herink, který samotný hokej vždy vnímal jako nejmarkantnější rozdíl mezi možností realizace mezi zdravými a postiženými sportovci.

Roman Herink, vozíčkář po ochrnutí po prodělání dětské obrny, bývalý vedoucí dětských oddílů, celoživotní sportovec, městský zastupitel, ale také muzikant, textař a zakladatel Festivalu zdravotně postižených písničkářů. Několik jeho skladeb bylo zaznamenáno a dokonce uloženo k poslechu. Kromě jiného je také vynálezce různých zlepšováků – například systému kompenzačního komunikačního signalizačního zařízení SYM-BLIK pro handicapované automobilové řidiče. Sledge hokeji se věnoval jako hráč, ale také jako funkcionář a propagátor tohoto divácky nejpopulárnějšího sportu zdravotně postižených. Zlínský tým vedl v rámci České sledge (dnes para) hokejové ligy až do roku 2012 jako generální manažer. Roman Herink byl také, jako devátý útočník, nejstarším členem české výpravy na paralympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010. V roce 2018 získal Cenu za mimořádný přínos sportu v rámci ankety Sportovec Zlínského kraje.

Český reprezentační tým vznikl v sezóně 2002/2003 a k největším úspěchům našeho „nároďáku“ patří dvě pátá místa na zimních paralympijských hrách ve Vancouveru (2010) a v Soči (2014). Česká republika také dvakrát hostila MS – v letech 2009 a 2019, v obou případech v Ostravě. A právě světového šampionátu v roce 2009 byl Roman Herink předsedou organizačního výboru.

Oficiální první ligový ročník domácí soutěže proběhl v sezóně 2003/2004 – tenkrát zvítězil celek Králové České Budějovice. Nejúspěšnějším týmem posledních let je však tým SHK LAPP Zlín, který od roku 2012 vybojoval hned šest mistrovských titulů. Doposud v poslední sezóně se však do finále play-off dostali pardubičtí SHK Mustangové AUTO IN a vítěz základní části HC Sledge Studénka. Kvůli koronavirové pandemii a vyhlášení nouzového stavu v České republice však zůstala sezóna 2019/2020 nedohrána.

Sledge, nebo para hokej?

V listopadu 2016 došlo celosvětově ke změně a sjednocení názvu sportu. Ze sledge hokeje se oficiálně stal para hokej, a když pomineme čistě marketingové propagační důvody, tak jedním z podnětů k ustálení terminologie byl i fakt, že samotný výraz „sledge“ má různé významy v různých světových jazycích. Nicméně někteří hráči, především v Kanadě, se se změnou jen těžko smiřují. Argumentují tím, že už takto trvalo celému hnutí dlouho dostat sledge hokej do podvědomí zdravé veřejnosti a nyní působí přejmenování jen zbytečné zmatky.

„Možná za 20 let, děti, které dnes začínají tento sport hrát, jej budou vnímat jako para hokej. Ale pro mě, i pro mé současné spoluhráče, to už navždy bude sledge,“ stojí si za svým paralympijský vítěz Greg Westlake z Kanadského reprezentačního týmu.

Text: Martin Steinbach
Foto a zdroj: National Paralympic Heritage Trust,
Canadian Broadcasting Corporation, web Romana Herinka,
iDnes.cz, paraostrava2019.cz, hokej.cz a parahokej.cz