BSC Praha uspořádal od 30. března do 3. dubna 2022 v Nymburském sportovním centru světový pohár v showdownu. Na turnaj se sjeli v současné době ti nejlepší hráči, celkem z 12 zemí. V nabité konkurenci světové elity se neztratili ani čeští reprezentanti.

Turnaj podle původních předpokladů vyhráli největší favorité – Adrian Sloninka z Polska a v ženské kategorii zvítězila finská hráčka Hanna Vilmi. Oba sportovci patří dlouhodobě mezi 3 nejlepší sportovce na světě ve svých kategoriích. Překvapením je 2. místo Stefana Marcina ze Slovenska, který patří stabilně do nejlepší dvacítky na světě.

Novou cenu Tomáše Krále za největší překvapení turnaje získal Pietro Finnistrella z Itálie, který skončil na 9. místě, a přitom ve světovém žebříčku je aktuálně na 299. místě. Cenu předával Adam Král, syn zesnulého Tomáše Krále, který pomáhal s organizací v začátcích tohoto světového poháru.

Čeští hráči se neztratili v silné konkurenci a získali dvě skvělé umístění v první desítce. Tomáš Mysliveček (25 let), se umístil na 10. místě ze 40 účastníků a svůj dosavadní největší úspěch zaznamenala 24. letá Tereza Přikrylová, která skončila na 8. místě z 25 hráček. Skvělý úspěch si na svém prvním mezinárodním turnaji připsala teprve čtrnáctiletá Markéta Trnčáková, která skončila na 22. místě a šlo pro ni o velký křest ohněm před účastí na Evropských Paralympijských hrách mládeže EPYG 2022, které se uskuteční v létě ve Finsku. A to ještě před třemi týdny vyhrála kvalifikaci na mistrovství České republiky v showdownu.

Světový pohár se nesl také v duchu podpory Ukrajiny, kdy BSC Praha v rámci svých vlastních aktivit tzv. Komunitního projektu na podporu Základní školy Nepomucká na Praze 5 (která od začátku března přijala 18 ukrajinských dětí na první stupeň), pořádal charitativní sbírku.

Mám radost, že turnaj proběhl bez větších komplikací a že na něm uspěla naše česká mláďata. Oba sportovci by se měli účastnit letošního mistrovství Evropy. Nejmladší hráčka by pak měla jet na EPYG. Jsou to skvělé výsledky i s ohledem na budoucnost. V rámci sbírky se nám povedlo vybrat přibližně 15  200 korun. Když přepočítáme hrubým kurzem za eura a libry, rozhodli jsme se ještě, že sbírku navýšíme na 20 000 korun, a to dorovnáním z našich rezervních klubových financí. I tohle je pro nás velkým příjemným překvapením, kdy můžeme tentokrát pomoct i my někomu jinému.“ řekl ředitel turnaje a předseda klubu BSC Praha a Českého svazu zrakově postižených sportovců Zdeněk Barlok.

Kompletní výsledky turnaje ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců