Po náročných dnech lijáků a velké vody přišlo babí léto. Mnoho organizací a spolků toho využilo k prezentaci své práce a organizaci akcí všeho druhu. Nejinak na tom byli i organizátoři paraatletického mítinku Pardubice Bez Bariér OPEN, který se konal v neděli 22. září 2024 na Městském atletickém stadiónu.

Více než stovka handicapovaných sportovců přijela do Pardubic z celé České republiky i ze zahraničí a bojovali o pamětní medaile i skvělé výkony. Závod byl sankcionovaný, a tak výsledky atletů s licencí poputují do světového žebříčku a mohou tak některým závodníkům pomoci k účasti na světových akcích v příští sezóně. Perličkou mítinku byla účast celkem 8 paralympioniků z Paralympijských her v Paříži – 6 z České republiky – Anička Luxová, Eva Berná, Miroslava Obrová, Petr Vrátil, Michal Enge a František Serbus a 2 ze Slovenska – Marian Kuřeja a Ladislav Čuchran.

Již 10. ročník atletického mítinku PARDUBICE BEZ BARIÉR OPEN uspořádal za podpory celé řady partnerů pardubický spolek Atletika Bez Bariér. V téměř pětihodinovém bloku se závodilo v 10 atletických disciplínách v poli i na dráze, pro sedící i chodící atlety s různými handicapy. Na akci přijeli nejen čeští reprezentanti, ale i úplní atletičtí nováčci, pořadatelé již poněkolikáté zařadili i několik vložených disciplín pro mládež. Organizátoři napočítali na 110 přihlášených sportovců a 259 jednotlivých startů, překonáno bylo mnoho osobních rekordů!

Na nejlepší atlety čekalo následně celkem 45 jednotlivých slavnostních vyhlášení. Z rukou významných osobností si pak přebírali již výše zmíněné pamětní medaile, tematické diplomy i milé dárky! Závod se nesl za krásného slunečného počasí v klidném a přátelském duchu. Sportovci odjížděli z Pardubic spokojení.

Podrobné výsledky najdete ZDE. Fotogalerii z akce ZDE.

V závěru bychom rádi poděkovali všem, kdo se menší či větší měrou podíleli na přípravách, organizaci a vůbec průběhu této skvělé sportovní akce. Děkujeme závodníkům, rozhodčím, pomocníkům, organizátorům, ale také zhruba čtyřicítce partnerů akce, díky kterým se mohl tento závod uskutečnit.

Autor: Eva Hrdinová, Atletika Bez Bariér Pardubice, z.s.
Foto: Jan Kábele