Paralympijské hry v Londýně 2012 byly zvoleny nejlepším momentem dosavadní historie Mezinárodního paralympijského výboru (IPC). Jeho představitelé zveřejnili kompletní seznam při příležitosti pětadvacátého výročí založení IPC. O návrzích na nejdůležitější momenty historie, které zasílali lidé z celého světa, hlasovala Správní rada IPC, která finální pětadvacítku vybrala.

Jednotlivé momenty potom začal IPC zveřejňovat na konci srpna na speciálním portálu www.ipc25.com. Drtivým vítězem se staly paralympijské hry v Londýně 2012, které pokořily mnoho rekordů a zapříčinily obrovský posun v postoji a vnímání lidí s handicapem.

Hry přilákaly rekordních 4236 sportovní ze 164 zemí, soutěžilo se napříč dvaceti sporty a prodáno bylo rekordních 2,7 milionu vstupenek. Paralympiádu mediálně pokrývalo více broadcasterů než kdykoli předtím, televizní obrázky putovaly do více než stovky zemí a našly si publikum 3,8 miliardy lidí.

Veřejný průzkum uskutečněný krátce po skončení paralympijských her ukázal, že kombinace úžasných sportovních výkonů a obrovských davů fanoušků i širokého mediálního pokrytí vedla k obrovskému posunu v britské společnosti. Jeden ze tří dospělých Britů změnil po Hrách svůj postoj k lidem s handicapem a dva ze tří uvedli, že paralympijské hry změnily způsob, jakým jsou lidé s postižením ve Velké Británii viděni.

„Paralympiáda v Londýně 2012 byla vynikající, v mnoha aspektech nastavila měřítko budoucím paralympijským hrám, i v tom, jak by měly být organizovány. Měla obrovský vliv po celém světě, což se odráží i na tom, že v pětadvacítce nejlepších momentů historie IPC jsou kromě paralympiády jako celku další čtyři události, které se staly právě na ní,“ poukazuje šéf mediální a komunikační sekce IPC Craig Spence.

„Chtěl bych poděkovat veřejnosti za to, že s námi sdílela svoje oblíbené momenty historie, ty nejlepší jsme nahráli do interaktivní mapy na www.ipc25.com. Myslím, že těch pětadvacet momentů ukazuje, čeho dosáhli sportovci, IPC a Paralympijské hnutí za uplynulé čtvrtstoletí. To dělá to, co leží před námi, ještě více vzrušující,“ dodal Craig Spence.

Pětadvacítka momentů nominovaných veřejností a odhlasovaných Správní radou IPC je následující:

1. Londýn 2012 (inspiroval generaci, transformoval národ)

2. Dohoda One bid, one city

3. Paralympijský hry v Barceloně 1992

4. Jonnie Peacock utišuje osmdesátitisícový dav lidí

5. Paralympijské hry v Sydney 2000

6. Zpřístupnění Velké čínské zdi a Zakázaného města

7. První dohoda mezi IPC a IOC (Mezinárodní olympijský výbor)

8. Soči 2014 boří bariéry

9. Založení IPC v Düsseldorfu

10. Slavnostní zahájení paralympijských her v Pekingu 2008

11. Spuštění ParalympicSport.TV

12. Dohoda mezi IPC a IOC podepsaná v Londýně 2012

13. Zahájení Nové vize

14. Otevření IPC HQ v Bonnu

15. Zlatá medaile íránské lukostřelkyně v Londýně 2012

16. Zápas sledge hokejistů USA x Rusko vysílaný živě na NBC

17. Zahájení činnost Nadace Agitos

18. Odhalení Agitos

19. Alex Zanardi vytváří image Her v Londýně 2012

20. Tým sedících volejbalistů Rwandy se probojoval do Londýna 2012

21. Trischa Zornová získala pětapadesátou a poslední paralympijskou medaili

22. Zveřejnění klasifikačního kódu

23. První Mezinárodní paralympijský den

24. Zvolení Sira Philipa Cravena prezidentem IPC

25. Para-panamerické hry 2007

Tereza Jelínková