Porazit dva soupeře ve skupině a zahrát si finále turnaje. To je jediný myslitelný scénář, který si pro nadcházející mistrovství světa skupiny B vytyčili čeští sledge hokejisté. „Vzhledem k přípravě a výsledku turnaje 4Nations v Ostravě je splnění tohoto cíle myslím velmi reálné,“ podotýká hlavní trenér české reprezentace Jiří Bříza.

Češi odlétají do Japonska, kde se mistrovství koná, v neděli 27. listopadu a budou mít tím pádem minimální čas na aklimatizaci – první zápas je totiž čeká už o dva dny později. „To pro nás nebude jednoduché, kluci jsou ale v tomhle hodně atypičtí a popereme se s tím. Tyto podmínky mají i ostatní týmy kromě domácího Japonska. Spíše než cestování a časové posuny jim pak vadí, když mají někde dlouho čekat. Do Buffala jsme na mistrovství světa odlétali týden předem a moc nám to nepomohlo,“ vysvětluje Bříza, proč Češi zvolili tentokrát jiný plán.

Systém japonského turnaje, který hostí město Tomakomai, je jednoduchý. Účastní se jej pouze čtyři celky – kromě České republiky ještě Slovensko, domácí Japonsko a Velká Británie. Hraje každý s každým a podle výsledků se potom první s druhým v tabulce utkají o zlato a třetí se čtvrtým o bronz. První dva celky navíc postoupí zpět do A skupiny. Ještě i bronzový tým si pak zajistí účast v kvalifikačním turnaji o paralympiádu 2018.

„To by pro nás ale neznamenalo, že se automaticky zúčastníme zimní paralympiády v Pchjongčchangu. Návrat do A skupiny světového sledge hokeje má v tomto případě platnost až pro mistrovství světa 2019,“ upozorňuje Bříza.

Jedna velká neznámá

Šance na celkové vítězství mají podle něj jeho svěřenci příznivé. Vždyť Češi na nedávném turnaji 4Nations v Ostravě porazili dva ze tří soupeřů, kteří je teď čekají na světovém šampionátu, a turnaj vyhráli se skóre 9:2!

„Tuhle výkonnost chceme obhájit. Čeká je však dlouhé cestování a silné Japonsko na domácí půdě. Upřímně je lepší říct, že spíš než pro vítězství na turnaji si tam jedeme v první řadě vybojovat návrat do A skupiny a zajistit účast v kvalifikačním turnaji o paralympiádu,“ přiznává Jiří Bříza.

„V Ostravě tým fungoval po všech stránkách, disciplína byla dobrá a energie týmu skvělá na ledě i v šatně. Ale to, že jsme tam vyhráli, neznamená, že můžeme nad nadcházejícím mistrovstvím mávnout rukou a říct si, že se to uhraje samo. Pokud prodáme vše, co je v nás, můžeme si poradit i s domácím Japonskem,“ myslí si Bříza.

Slovensko a Japonsko jsou soupeři, které český tým dobře zná, mimo jiné právě ze zmiňovaného ostravského turnaje. Ovšem Velká Británie, to je jiná kapitola…

„Anglie teď pět let nikde nehrála žádný turnaj. Takže o nich doslova nikdo nic neví, nemáme žádné informace, v jaké jsou formě, co od nich čekat. Je to velká neznámá, ale i na Brity si věříme,“ drží se český trenér vítězné filozofie.

Ze střídačky na led po rampě

V Tomakomai čeká sledge hokejisty jedno zásadní technické úskalí. Střídačky tam totiž nejsou na stejné úrovni jako ledová plocha, hráči musejí překonat 24 cm vysoký schůdek, a to pomocí ramp. „To je těžké pro střídání, hodně to zdržuje a ztrácí se tím čas. Proto s sebou bereme jen hráče na dvě pětky a jednoho náhradníka, tři lajny bychom tam neuživili,“ přibližuje Bříza.

Do Japonska proto s sebou bere ty nejzkušenější, v týmu má jen dva nováčky – Miroslava Novotného a Pavla Doležala. Češi se budou spoléhat především na oporu v brance, kterou bude znovu Michal Vápenka – nejlepší gólman letošního mistrovství Evropy.

„Michal patří ke světové špičce, spoléháme na něj. Pokud se udrží v kondici, může klidně chytat do šedesáti…,“ směje se český kouč.

„Na záda mu však do budoucnosti hluboce dýchá teenager Martin Kudela,“ uzavírá Jiří Bříza.

Češi zahájí turnaj 29. listopadu utkáním proti Velké Británii, o den později se střetnou se Slovenskem. Poté budou mít den pauzu, 2. prosince změří síly s Japonskem a 3. prosince sehrají utkání buďto o zlato, nebo o bronz.

Sestava ČR pro MS v Japonsku: Michal Vápenka, Jan Matoušek – Jiří Bergr, Miroslav Hrbek, Pavel Kubeš, Zdeněk Hábl – Zdeněk Šafránek, David Palát, Michal Geier, Zdeněk Krupička, Jiří Raul, Miroslav Novotný, Pavel Doležal. Trenér: Jiří Bříza.

Tereza Jelínková

Foto: Czech sledge lions