Na svůj druhý mezinárodní závod vyjel, tentokrát do Španělska, český hráč boccie Adam Peška. Otevřený turnaj Světového poháru hostila španělská Sevilla. Český reprezentant dokázal jako nováček porazit ve své skupině Brita McCowana, celkově obsadil devatenáctou příčku a získal cenné body do světového žebříčku.

Peška hraje v kategorii BC3 a na mezinárodní scéně je novým hráčem. Debut si odbyl před třemi týdny v Poznani, kde senzačně vybojoval stříbro. Vrcholem jeho letošní sezony bude na konci října mistrovství Evropy v Portugalsku.

„Pro tuto trilogii turnajů jsme si stanovili cíl odhalit většinu případných herních nedostatků a na každých příštích závodech je zúžit. Pozitivní změny od soutěže k soutěži a čerpání zkušeností, to je to, na co jsme tento rok zacílili,“ vysvětluje vedoucí týmu Michaela Řiháčková.

Do Sevilly se sjeli reprezentanti z osmnácti zemí, nechyběli ani paralympijští šampioni a mistři světa. Peška byl jediným českým zástupcem na turnaji. Na programu byly zápasy párů BC3 a BC4 a týmů BC1+BC2.

Adam Peška byl společně se dvěma dalšími nováčky náhodně nalosován do jedné ze šesti soutěžních skupin kategorie BC3. Ve skupině A narazil na Scotta McCowana z Velké Bitánie, Grigorise Polychronidise z Řecka a jeho reprezentační kolegyni Annu Ntentovou.

Do prvního zápas s McCowanem nevstoupil Peška dobře a první směnu prohrál 0:3. V dalších dvou ale naopak šel do vedení, ve čtvrté Brit srovnal a rozhodoval až tiebreak, v němž byl úspěšnější český hráč.

„Porazit Scotta bylo těžké. Adam dal podání do zadní části kurtu a bohužel mu ujížděly všechny míče křivou podlahou. Během zápasu bylo vidět, jak jsou z toho oba hráči zoufalí. Mířit od bílé 20 cm doprava proto, aby dojela 10 cm od bílé doleva je pro hráče, kteří doma pilují přesnost míření a míčů, celkem zničující. Nicméně Adam bojoval a vybojoval tie-break, který vyhrál. Byla to veliká pozitivní zkušenost,“ zhodnotila utkání vedoucí výpravy Michaela Řiháčková.

Ještě ten samý den nastoupil Peška proti legendárnímu Řekovi Polychronidisovi, který se v top five světového žebříčku drží již několik let. Duel podle toho také vypadal, Peška prohrál jednoznačně 0:11, rozhodl především bezchybný výkon řeckého hráče.

O den později zakončil Peška své působení v turnajovém pavouku duelem s Annou Ntentovou, které podlehl 0:8.

„Zápas s Annou byl pro Adama velkou lekcí. Lekcí, která ho naučila, že za chyby se platí a na nepřesné hody není v této soutěži místo. Hráč musí být v neustálé přítomnosti. Anna byla v zápase přesnější a svých šancí využila. Bereme to však pozitivně. Zkušenost totiž není to, co se nám stane, ale to, jak naložíme s tím, co se nám stalo.  A věřím, že Adam to plně využije,“ uzavřela Řiháčková.

Tereza Kubíčková

Zdroj: Pavla Přistoupilová, www.spastic.cz