Po přijetí v Poslanecké sněmovně a Senátu čekalo českou deaflympijskou výpravu ještě poslední společné společenské setkání, a sice s prezidentem Milošem Zemanem. Ten přijal neslyšící sportovce vůbec poprvé a vřelými slovy ocenil jejich úspěchy, které si připsali na deaflympiádě v tureckém Samsunu. Na Pražský hrad se vydala téměř kompletní česká deaflympijská výprava.

„Dovolte mi, abych řekl přesně to, co jsem řekl vašim kolegům po návratu z paralympijských her v Rio de Janeiru – jak moc si vážím toho, co jste dokázali. Na Hradě přijímám množství delegací, ale nikoho s takovou úctou, jako vás,“ poděkoval Zeman české výpravě za příkladnou reprezentaci.

Po přivítání delegace v předsálí se všichni přesunuli do velkého sálu, kde se rozproudila živá debata na různá témata. Mimo jiné padla otázka, jakým sportům se prezident věnoval jako malý kluk.

„Holdoval jsem turistice, běžkám a cykloturistice. Teď už hraju jen šachy, které mají tu výhodu, že v nich neexistují fauly a zranit může člověk jen sám sebe, když si vypíchne oko pěšcem,“ rozesmál všechny přítomné Zeman.

Pak ale řeč sklouzla na vážnější notu, a sice když debatující narazili na téma fotbalu a s ním spojené kauzy, kvůli které se český sport potácí ve finanční krizi.

„Jsem si dobře vědom toho, že problémy, a to zejména finanční, v současné době mají všechny svazy a asociace. Ale předpokládám, že vy alespoň nemáte své vedení ve vězení, jako se to stalo například fotbalistům…,“ narážel Zeman na tzv. kauzu Pelta.

Čeští sportovci neopomněli poukázat na to, že by potřebovali pro provozování sportu více financí, a prezident jim doporučil lepší PR. „Dovolte mi upřímnost, podle mě byste se měli sami víc snažit, aby se o vás víc psalo a aby vás veřejnost brala vážněji.“

Mluvilo se také o handicapu, který deaflympionici mají, tedy ztrátu sluchu. Miloš Zeman přiznal, že nedávno mu doktoři zjistili na jednom uchu 40% ztrátu sluchu, na to vedoucí deaflympijské výpravy Ota Panský poznamenal, že kdyby se to ještě zhoršilo, mohl by prezident reprezentovat Českou republiku v deaflympijském týmu v šachách.

„Když jsem byl u anglické královny, bavili jsme se právě o sluchu a já jsem jí říkal ‚Vaše Veličenstvo, ztráta sluchu může být i velkou výhodou, i když třeba moje žena mi vždycky říká, ty ne že neslyšíš, ty nechceš slyšet.‘“

Stejně jako předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda Senátu, i prezident dostal od Českého paralympijského výboru drobné upomínkové předměty a knížku Z Londýna do Ria, kterou prezident ocenil s tím, že si ji velmi rád přečte.

Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková