Poděkování a vyjádření úcty se dostalo českým neslyšícím sportovcům, kteří reprezentovali české barvy na deaflympiádě v Samsunu, při jejich přijetí v Poslanecké sněmovně a Senátu. Úspěšným reprezentantům gratuloval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a místopředseda Senátu České republiky Ivo Bárek.

„Gratuluji a moc si vážím úspěchů, kterých naši neslyšící dosáhli na olympiádě. Jejich výkony jsou úžasné,“ řekl v úvodním projevu Jan Hamáček s tím, že si váží i práce těch, kteří stojí za organizací.

„Medaile přivážíme pravidelně a pevně věřím, že žně budou pokračovat i v budoucnu,“ dodal.

Za sportovce mu poděkovala za přijetí ve Sněmovně Marcela Hyklová, která byla v Samsunu součástí vedení výpravy. Výkonná předsedkyně Alena Erlebachová nejprve omluvila část výpravy, která uvízla ve vlaku z Olomouce, a také poděkovala sportovcům za skvělou reprezentaci.

„Deaflympijských her v Samsunu se zúčastnily více než tři tisícovky sportovců ze sedmadevadesáti zemí světa a naše výprava čítající dvacet sportovců přivezla čtyři medaile. To je neskutečné a já vám za to děkuji,“ řekla Erlebachová a připomněla, že deaflympiáda jsou nejstarší hry pro handicapované sportovce – poprvé se totiž deaflympiáda konala v Paříži už v roce 1924.

Sportovci převzali od Jana Hamáčka pamětní listiny a medailisté také pamětní medaile, na oplátku mu Alena Erlebachová předala mimo jiné knihu Z Londýna do Ria mapující čtyři roky úspěchů českých handicapovaných sportovců na paralympiádách, deaflympiádách a Global Games.

Česká výprava pak měla možnost si v doprovodu předsedy Poslanecké sněmovny prohlédnout přímo jednací sál, Jan Hamáček přidal zajímavé informace z historie a zodpověděl i všechny dotazy, které k němu směřovaly, a pobavil i několika historkami z jednání Sněmovny.

Poté se deaflympionici přesunuli na půdu Senátu do Valdštejnského paláce, kde je uvítal místopředseda Senátu Ivo Bárek. Také on sportovcům děkoval za jejich výkony, které ocenil tím víc, že je sám bývalým úspěšným ragbistou.

„Věřte, že vím, jak nezapomenutelné okamžiky sport přináší,“ řekl Bárek.

„Vaše reprezentace byla více než úspěšná, když to vezmu matematicky, z dvaceti sportovců čtyři medaile, to je úžasné,“ ocenil sportovce Bárek.

Za pozvání do Senátu mu pak poděkovala vedle Aleny Erlebachové a Marcely Hyklové také zlatá medailistka ze Samsunu, diskařka Lenka Matoušková.

„Mluvil jste o nezapomenutelných okamžicích v životě sportovce, a já bych chtěla říct, že jeden takový jste nám právě teď připravil. Děkujeme,“ řekla Matoušková.

Také Ivo Bárek předal sportovcům pamětní listiny a plakety a obdržel od Českého paralympijského výboru zmíněnou knihu a další drobnosti. Následně pozval celou výpravu na prohlídku Valdštejnského paláce a přilehlých zahrad, která celé dopolední příjemné setkání zakončila.

Tereza Kubíčková

Foto: PSP ČR, Senát ČR