Jen těsně pod stupni vítězů zůstal na letošním mistrovství Evropy v boccie český reprezentant Adam Peška, který je přitom na mezinárodní scéně prakticky nováčkem. Do Portugalska proto odlétal s cílem dostat se ze základní skupiny, ten ale dalece překročil. „Tohle bychom před turnajem nečekali ani ve snu,“ radovala se vedoucí české výpravy Michaela Řiháčková.

Pro Pešku bylo mistrovství Evropy teprve třetí oficiálním závodem pod hlavičkou Mezinárodní federace boccii. Prestižní turnaj hostil v portugalském městě Povoa hráče z 22 evropských zemí a mezi účastníky nechyběli šampioni v párech BC4 S. Andrejčík a M. Balcová ze Slovenska, paralympijský šampion D. Smith ve třídě B1 jednotlivců, stávající mistr světa v kategorii BC4 S. McGuire nebo stříbrný a bronzový medailista z paralympijských her v Riu Greg Polychronidis (BC3).

V základní skupině kategorie BC3 narazil Adam Peška nejprve na Švédsku Marii Bjurströmovou, zápas rozhodla až poslední směna a český hráč zvítězil 3:2. Ve stejný den sehrál Peška utkání ještě se Španělem Wafidem Boucheritem, v němž soupeři podlehl 3:4. Poslední duel čekal Pešku proti Danielu Bentemu z Dánska, kterého hladce porazil 10:0. Pak už český hráč čekal jen na výsledky ostatních zápasů jednotlivců, které potvrdily, že se probojoval do kvalifikace., a to jako první ze sedmi kvalifikovaných hráčů.

Eliminační kolo postavilo proti Adamu Peškovi Kennetha Verwimpa z Belgie, který postoupil jako první ze skupiny G. Po soustředěném výkonu a výhře 5:2 postoupil Adam Peška už do čtvrtfinále mistrovství Evropy, které jej čekalo o hodinu a půl později. Narazil v něm na Josého Carlose Maceda, těžkého soupeře podporovaného domácím publikem.

Peška se ovšem zkušeného soupeře nezalekl a zabojoval. Portugalce, který má doma i titul mistra Evropy přehrál 4:2 a oslavil postup do semifinále. V něm už byl nad jeho síly Damian Iskrzycki z Polska, kterému podlehl 1:10. V souboji o bronz pak Peška prohrál s legendárním Gregem Polychronidisem 0:5 a obsadil celkové čtvrté místo.

„S tímhle výsledkem jsem absolutně spokojená, stejně tak s progresí kvality hry, s posunem v činění rozhodnutí a efektivitou provedených změn,“ shrnula Peškovo vystoupení na ME vedoucí české výpravy Michaela Řiháčková.

Tereza Kubíčková