Každoroční anketa o nejlepšího handicapovaného sportovce České republiky a hl. m. Prahy již poznala své letošní vítěze. Do konečných výsledků se nejvýrazněji promítly letní deaflympijské hry v tureckém Samsunu a také plavecké MS v Mexiku. Vítězem letošního ročníku se stal tenista Jaroslav Šmédek

Teprve šestnáctiletý nadějný sportovec okouzlil všechny ziskem zlaté medaile na letních deaflympijských hrách. V tvrdé konkurenci si suverénním způsobem došel pro triumf, což hlasující z řad trenérů a svazových funkcionářů náležitě ocenili. Triumf v anketě je pro Šmédka zaslouženým zakončením fantastického roku 2017.

Druhá příčka se letos rozdělila mezi dvojici Tereza Kmochová a Arnošt Petráček. Dlouhodobě úspěšná lyžařka Kmochová prožila další skvělý rok, ve kterém získala dvě zlaté a tři stříbrné medaile na MS. Úspěchy však sbírá i mezi zdravými lyžařkami, kde se podílela na zisku zlaté medaile v týmové soutěži na univerziádě v kazašském Almaty. A na stejných závodech skončila v obřím slalomu i Super-G těsně pod medailovými příčkami. Kromě toho se představila v závodě Světového poháru ve Svatém Mořici. Loňský vítěz Arnošt Petráček i letos skončil na pomyslných stupních vítězů, když získal zlatou medaili na MS v Mexiku v závodě na 50 m znak, a dvakrát překonal světový rekord na téže trati.

Na deaflympiádě zazářila i třetí nejlepší handicapovaná sportovkyně roku Lenka Matoušková. Ta vybojovala zlato v hodu diskem a zařídila zisk druhého nejcennějšího kovu pro Českou republiku. Česká atletka se představila také ve vrhu koulí, kde obsadila pěkné šesté místo. Nejlepším kolektivem byla vyhlášena sledge hokejová reprezentace, která nás bude za pár dní reprezentovat na zimních paralympijských hrách v Koreji.

V rámci galavečera byli oceněni i nejlepší sportovci hl. m. Prahy. V této kategorii zvítězila lyžařka Tereza Kmochová, druhou příčku obsadil plavec Jan Povýšil a třetí skončil lukostřelec David Drahonínský.

V dalších doprovodných anketách byli dekorováni nejlepší junioři a vítězové kategorie Objev roku. Juniorkou roku se stala atletka Tereza Titěrová, která zvítězila na domácím halovém mistrovství Evropy v Praze. Podruhé a potřetí se na nejvyšší pozici objevil Jaroslav Šmédek, který se stal nejlepším juniorem i objevem roku. V dámské kategorii získala titul Objev roku lyžařka Denisa Macurová.

Oceněni byli také jednotliví trenéři ze všech svazů spadajících pod Český paralympijský výbor a do Síně slávy vstoupil pan Libor Šnajdr.

Mezi hosty galavečera, který hudebně doprovodila kapela Support Lesbiens, byli přítomni zástupci partnerů Českého paralympijského výboru či významní čeští sportovci, mezi nimiž byla i tenistka Barbora Strýcová, která předala cenu svému možnému následovníkovi Jaroslavu Šmédkovi. Loňskému nejlepšímu handicapovanému sportovci a letošnímu stříbrnému Arnoštu Petráčkovi pak blahopřál lyžař Kryštof Krýzl. Všichni ocenění si odnesli nejen pohár, ale také finanční odměnu a dárky od partnera Českého paralympijského výboru – spol. Isostar. Vítěz ankety kromě toho převzal z rukou generálního ředitele společnosti Toyota Central Europe – Czech pana Martina Pelešky klíče od vozu Toyota C-HR k ročnímu užívání.

Záznam slavnostního galavečera přinese tradičně ČT sport, a to v neděli 11. března od 14:40.

Více fotografií si prohlédněte v galerii.

Kompletní výsledky najdete zde.