Jediného zástupce měla Česká republika na mistrovství světa v boccie v Liverpoolu. Šampionátu se účastní dvacítka zemí, Adam Peška z České federace Spastic Handicap soutěžil o úspěch v kategorii BC3 společně s dalšími 31 hráči. Cesta českého reprezentanta nakonec skončila v osmifinále, Peška obsadil konečné 16. místo.

„Tréninkový plán na místě před samotným startem šampionátu narušila komplikovaná cesta, kdy se kvůli špatnému počasí zpozdil let do Frankfurtu a poté nám uletěl přípoj do Manchesteru. Kvůli pozdnímu příjezdu pak Adam Peška zmeškal první trénink na soutěžním kurtu,“ litovala vedoucí výpravy Michaela Řiháčková.

V základní skupině E narazil český reprezentant na Daniela Michela z Austrálie, Máriu Belen Ruizovou z Argentiny a Wafida Boucherita ze Španělska, se kterým Peška turnaj zahajoval. Ve třetí směně prvního duelu se zdálo být rozhodnuto, když Španěl vedl 4:1, ale ve čtvrté dal soupeři tři body Peška a utkání šlo do tie-breaku. Ten Adam Peška vyhrál.

Ve druhém duelu se utkal s Argentinkou Ruizovou, hned v první směně získal tři body, a i když Ruizová stahovala, nakonec Peška uhájil těsné vítězství 3:2.

Nejsilnějším hráčem v Peškově skupině byl Australan Michel. Už od úvodu český reprezentant na svého soupeře jen dotahoval, po dvou směnách prohrával 0:3 a celkově podlehl Michelovi 2:4. Ze skupiny nicméně postoupili do dalších bojů díky předchozím výsledkům oba dva.

V osmifinále čekal Pešku Korejec Jun Yup Kim – a český reprezentnant dostal tzv. lekci od mistra.

„Zvláště co se týkalo kvality a úpravy sportovního vybavení. I když se nám povedlo trefovat Kimův první míč z dobrého úhlu naším hardem i superhardem, posunul se bohužel jen o kousek, protože byl namazaný něčím, co bylo velmi lepkavé. Poté, když už jsme dohodili, a i když se Adamovi dohod krásně povedl, Kim svým superhardem náš míček krásně odrazil a opět jsme házeli my. Soupeř byl vždy o 2-3 míčky napřed, hlavně tedy díky svému lepivému zahajovacímu míči,“ popsala situaci v osmifinálovém duelu Michaela Řiháčková.

Adam Peška nakonec proti Kimovi neuhrál ani bod a prohrál vysoko 0:8. Touto porážkou pro něj soutěžní část na mistrovství světa skončila, celkově obsadil 16. místo kategorie BC3, kterou ovládl Grigorios Polychronidis z Řecka.