Kanadská metropole hostila oficiální mezinárodní turnaj pod hlavičkou BISFed a česká výprava se opravdu činila. Z Montrealu přivezl zlatou medaili Adam Peška, což mu dopomohlo k aktuálnímu čtvrtému místu v rámci hodnocení světového žebříčku.

Soutěž v Montrealu probíhala od 28. dubna do 5. května. Jako hráči se na místo konání akce vypravili Adam Peška se sportovní asistentkou Ivanou Peškovou, Kateřina Cuřínová za asistence Samuela Waage a vedoucí výpravy a trenérka v jedné osobě Michaela Řiháčková. Kvůli zpoždění letadla a následným cestovním patáliím dorazil český tým o něco později, ale na herním projevu našich reprezentantů to nebylo nijak znát.

Své zápasy ve skupině zvládl na jedničku Adam Peška, které postupně porazil své soupeře z Polska, z Argentiny a ze Švédska a zaslouženě postoupil z prvního místa do čtvrtfinále. Kateřina Cuřínová sice statečně bojovala, ale postup ze skupiny se jí bohužel nevydařil. Z turnaje si ale i tak odvezla cenné tři body do celkového hodnocení světového žebříčku.

Od úterý 2. května odstartovaly zápasy ve vyřazovací části turnaje. Adam Peška narazil nejprve na Mirca Garavaglia z Itálie, kterého po vyrovnané bitvě porazil a slavil tak postup mezi nejlepší čtveřici. I v semifinále byl Peška přesný a rozhodný a soupeřce Nurulasyiqah Mohammad Taha ze Singapuru zarazil cestu do finále. V tom na českého hráče čekal Portugalec Jose Carlos Macedo, několikanásobný paralympijský šampión. Ve skvělé atmosféře mnoha diváků neztratil Peška nervy a po vítězství 4:2 získal zaslouženou zlatou medaili. Peškovi se tak zase o něco blíže posunuli ke svému cíli – ke kvalifikaci na letní paralympijské hry v Tokiu v roce 2020.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Michaela Řiháčková