Prezident Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons a premiér spolkového státu Queensland v Austrálii Annastacia Palaszczuk se zúčastnili zahájení Global Games 2019 Mezinárodní federace pro sportovce s mentálním postižením (INAS) v Brisbane.

Švédsko, Česká republika, Itálie a Ekvádor. To byly destinace zemí, které se ujaly pořadatelství předchozích čtyř vrcholných podniků pro sportovce s intelektovým znevýhodněním. Letos k nim přibyla Austrálie, konkrétně její východní pobřeží s centrem v Brisbane. V sobotu 12. října v jeho ulicích a poté na místní radnici proběhlo slavnostní zahájení pátého vydání Global Games.

Česká výprava, která zasáhne do pěti z deseti sportovních odvětví, konkrétně atletiky, tenisu, stolního tenisu, plavání a cyklistiky, vyrazila k protinožcům s týdenním předstihem na aklimatizaci. Strávila ji v romantickém prostředí Golden Coast, Zlatého pobřeží, kde kromě pravidelných a náročných tréninků došlo i na fotografování s typickými, po okolí volně pobíhajícími australskými zvířaty – klokany, a jednou dokonce na neplánované seznámení se s hadem. Naštěstí, nešlo o jedovatého, jen – jak prohlásili místní domorodci – „o pouhého“, byť asi dvoumetrového škrtiče.

V rámci relaxace se český tým vypravil také do místního lunaparku za delfíny a na adrenalinovou horskou dráhu. A příjemným zpestřením pro všechny byla milá návštěva, kterou český tým poctila Hana Flanderová, generální konzulka České republiky v Austrálii. Ta se posléze objevila i v Brisbane, aby shlédla slavnostní zahájení, po jehož skončení se svěřila: „Austrálie je sportovně založená země a sportovce s jakýmkoliv typem omezením zde vítají velmi vstřícně. Vždyť nedávno zde proběhly celosvětové hry raněných válečných veteránů. Takže jsem přesvědčena, že dějiště Global Games bylo zvoleno správně. A naše výprava? Všichni sportovci i celý realizační tým, jak jsem zjistila, to jsou obrovští srdcaři, a já jim přeji, aby to tady medailově zacinkalo co nejvíc, budu i na dálku držet palce.“

Podobně jako před osmi lety v italském Janově, i v Brisbane začátek slavnostní zahájení proběhl v ulicích města. A sice promenádou 48 zúčastněných zemí pod otevřeným nebem po pěší zóně, odkud se účastníci her přesunuli do City Hall, místní radnice. Poté, co vlajkonoši odevzdali národní zástavy do speciálního stojanu umístěného na pódiu (za výpravu ČR nesl českou vlajku desetinásobný medailista z Global Games a majitel šesti nejcennějších kovů z Liberce 2009 a italského Loana 2011, tenista Ondřej Sedliský), proměnili se sportovci v publikum, usazené na zemi velkého radničního sálu. Postupně se seznámili s pestrobarevným ptačím maskotem Lorrim a ocenili vystoupení tanečníků, reprezentujících potomky původních obyvatel Austrálie. Ti jim na závěr předvedli, jak se v dávné minulosti rozdělával oheň jen s pomocí malých dřívek. Následovaly projevy zástupců města, státu Queensland, organizačního výboru a svazů INAS a IPC, stejně jako slavnostní přísahy sportovců a rozhodčích. Poté se všichni nakrátko přesunuli na náměstí před vchodem od radnice, nad jejíž věží se na potemnělé obloze rozzářil ohňostroj. A zpátky pod střechou se ještě servírovalo chutné občerstvení.

Už v neděli se rozbíhají soutěže včetně těch s českou účastí. Jako první tak změří síly se soupeři naši plavci a tenisté.

Soutěžní týden bude zakončen závěrečným ceremoniálem v Queensland State Netball Center příští sobotu 19. října.

Zdroj a foto: David Soeldner