Organizační výbor olympijských a paralympijských her v Tokiu odhalil speciální ložní nábytek a materiály, na které se mohou nejen naši reprezentanti těšit v rámci ubytování v paralympijské vesničce. Sportovcům budou poskytnuty speciální postele určené ke zlepšení spánku.

Pořadatelé se chlubí postelemi vyrobených z vysoce odolného lehkého kartonu a matrací určených ke zlepšení kvality spánku a pohodlí. Přibližně 8 000 lůžek pro paralympijskou vesnici poskytne společnost Airweave – oficiální partnerská společnost pro Tokio 2020.

Konstrukce matrace využívá nejnovější inovace v technologii a skládá se ze tří odlišných sekcí, které podpírají horní, střední a dolní část těla. Tvrdost jednotlivých části lze přizpůsobit potřebám těla každého sportovce. Polštáře budou opatřeny speciálním prohloubením, které poskytne dobrou oporu pro krk a hlavu bez ohledu na to, zda sportovci spí na zádech nebo na boku.

Všechny rámy postelí budou vyrobeny z vysoce odolného kartonu, který bude schopen nést hmotnost až 200 kg. Po hrách budou postele recyklovány na papírové výrobky a matrace na nové plastové výrobky. Bude to poprvé v olympijské a paralympijské historii, kdy budou postele a ložní prádlo všech vesnic vyrobeny téměř výhradně z obnovitelných materiálů.

Tokio 2020 stanovilo jako svůj hlavní princip udržitelnost dle hesla „Buďme společně lepší – pro planetu a lidi“. Cílem je minimalizovat plýtvání zdroji a vyčerpání ekosystémů při výrobě materiálů, proto celých 99 % výrobků pořízeného pro hry půjde poté znovu použít nebo recyklovat.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Paralympic.org