Mezinárodní výbor pro sport neslyšících (ICSD) vybral brazilské Caxias do Sul jako hostitele nadcházejících letních deaflympijských her. Akce se v půlmilionovém městě na jihu největšího a zároveň nejlidnatějšího státu Jižní Ameriky uskuteční ve dnech 5. od 21. Prosince 2021. Navážou čeští reprezentanti na dvě zlaté a dvě bronzové medaile z poslední letní deaflympiády v Samsunu z roku 2017?

Deaflympiáda je vrcholnou soutěží pro světové špičkové neslyšící sportovce s dlouholetou tradicí. Historicky první taková akce, známá také jako International Silent Games, se konala v roce 1924 v Paříži. Právě od roku 1924 do současnosti ICSD zorganizoval 23 letních a 18 zimních deaflympijských her, vždy v roce následujícím po roce olympijských/paralympijských hrách. V roce 2019 proběhla zimní deaflympiáda v Itálii, odkud se Češi vrátili se ziskem sedmi cenných kovů.

Kvůli podnebným podmínkám se letní hry v Brazílii uskuteční až v prosinci. Caxias do Sul je po Porto Alegre druhým největším městem brazilského spolkového státu Rio Grande do Sul. Pro největší jihoamerickou zemi půjde o premiérové pořadatelství v rámci téměř stoleté historie deaflympijských her.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: ICSD