Mezinárodní olympijský výbor (MOV) dne 22. března ve večerních hodinách oznámil, že během následujících čtyř týdnů vyhodnotí současnou celosvětovou situaci a její dopad na olympijské a paralympijské hry v Tokiu, aby tak ochránil zdraví všech zúčastněných a přispěl k zamezení šíření COVID-19 a to včetně scénáře odložení her. 

Prezident Mezinárodního paralympijského výboru (MPV) Andrew Parsons k vyjádření MOV dodal: „MPV a jsem si jistý, že i celé paralympijské hnutí, plně podporuje rozhodnutí MOV o možných náhradních scénářích pro olympijské a paralympijské hry Tokyo 2020, včetně odložení. Lidský život je mnohem důležitější než cokoli jiného a v současné době je nezbytně nutné, aby všichni – včetně sportovců – zůstali doma, aby tak zabránili dalšímu šíření této strašlivé nemoci, která má celosvětový dopad na všechny.

Ve vztahu ke hrám je prioritou číslo jedna zdraví každého jednotlivého účastníka a přijetí tohoto rozhodnutí je naprosto správné, vzhledem k bezprecedentní situaci, které v současnosti čelíme. Příští čtyři týdny poskytnou čas na to, aby se zjistilo, zda se celosvětová zdravotní situace zlepšuje, a zároveň dá příležitost prozkoumat různé scénáře, pokud by bylo nutné změnit datum her.

Jak si dokážete představit, potenciální změna data olympijských a paralympijských her je obrovská logistická výzva a Mezinárodní paralympijský výbor bude rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru podporovat v každém kroku.

Oficiální vyjádření Mezinárodního olympijského výboru v plném znění zde.

Zdroj: IPC