Organizační výbor letních olympijských a paralympijských her Tokyo 2020 ve spolupráci s Mezinárodním olympijských výborem (MOV) a Mezinárodním paralympijským výborem (MPV) vydal dokument s nejnovějším vyjádřením a informacemi týkající se koronaviru a jeho dopadu na LOH a LPH Tokyo 2020. Organizační výbor všechny ujišťuje, že veškeré přípravy na konání her probíhají dle plánu. Dle vyjádření MPV mají sportovci pokračovat v trénování a těšit se na zahajovací ceremoniál.

Organizační výbor spolupracuje s japonským ministerstvem zdravotnictví, metropolitní vládou města Tokio, světovou zdravotnickou organizací (WHO), Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a dalšími organizacemi a všechny potenciální účastníky ujišťuje: „Organizační výbor pokračuje ve spolupráci se všemi relevantními organizacemi, které pečlivě monitorují veškerý výskyt infekčního onemocnění, a se všemi relevantními organizacemi budeme posuzovat všechna možná nezbytná protiopatření. Nikdy jsme neprobírali zrušení her. Přípravy na hry pokračují dle plánu.“

Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru po svém zasedání 3. března vydal vyjádření, že je plně odhodlán k úspěchu her v Tokiu. MOV vytvořil v polovině února pracovní skupinu se zástupci MOV, organizačního výboru Tokyo 2020, zástupci města Tokio, japonskou vládou a Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Výkonný výbor si váží a podporuje opatření, která jsou důležitou součástí příprav ke konání bezpečných a zabezpečených her. MOV bude následovat doporučení WHO. Výkonný výbor MOV vyzývá všechny sportovce, aby nadále pokračovali s přípravami na olympijské hry. Všechny aktuální informace zveřejňují na stránce Athlete365.

K přípravám paralympijských her se vyjádřil také Mezinárodní paralympijský výbor: „Přípravy MPV a organizačního výboru Tokyo 2020 k nadcházejícím letním paralympijským hrám probíhají dle plánu. MPV pečlivě monitoruje dopad koronaviru a je v pravidelném kontaktu s WHO, MOV a našimi lékařskými odborníky na tuto situaci.“ MPV dále uvedl, že pevně věří, že příslušné úřady přijmou veškerá nezbytná opatření k řešení této situace, včetně již momentálně probíhajících opatření.

Všechny nejnovější informace si můžete přečíst na tomto odkazu: Informace pro všechny zainteresované účastníky her Tokyo 2020

Dopad na kvalifikace a klasifikace sportovců na Tokio

Z důvodu opatření proti šíření nákazy různé místní autority ruší nebo posouvají konání různých závodů a turnajů, na kterých sportovci plní kvalifikační limity či podstupují nezbytné klasifikace před LPH. Za kvalifikační kritéria jsou u každého sportu odpovědné jednotlivé mezinárodní sportovní federace. MPV je s nimi v pravidelném kontaktu a je jim plně nápomocen.

Mezinárodní sportovní federace, které jsou rušením akcí zasaženy, momentálně přezkoumávají svá kvalifikační kritéria a hledají možná řešení. Všechny změny se budou objevovat v Kvalifikačním manuálu nebo přímo na stránkách MPV. MPV dále doporučuje, aby všichni pravidelně sledovali stránky jednotlivých mezinárodních sportovních federací, které budou informovat o kvalifikacích a klasifikacích.

Další informace naleznete na stránkách MPV: Informce pro para sportovce a organizace týkající se koronaviru.

Zdroj: Mezinárodní paralympijský výbor